Saját KB bal
Saját KB jobb

Kivehető fogsor: igen vagy nem?

A kivehető fogsor hallatán sokak fejében még mindig a jó öreg vízben áztatós verzió bukkan fel. Pedig az óriási fejlődésnek hála, ez már közel sem szükséges.

Hazánk lakosságának a fogazata annyira silány állapotban van, hogy vélhetően elég gyakran javasolják a fogorvosok a kivehető fogsor alkalmazását a pácienseknek. Talán érthető, hogy ilyenkor mindenkivel fordul egyet a világ, hiszen ez az, amit az ember utolsónak szeretne. Igen ám, de vannak olyan helyzetek, amikor nincs más megoldás, mivel aki elveszítette az összes fogát, annak is kell valamilyen megoldást találni. Persze felmerülhet a fogimplantáció lehetősége, de vannak olyan esetek, amikor ez nem opció, mert mondjuk nem rendelkezik a páciens elég csontállománnyal, és a csontbeültetés sem lehetséges.

Lássuk a leggyakoribb tévhiteket a kivehető fogsorral kapcsolatba

Csúnya, nem esztétikus

Az orvostudomány fejlődése a fogászat területén is óriási mértékű, így ma már nem a régi, pohárban úszkáló protézisre kell asszociálni. A mai, modern műanyagból készült fogak rendkívül élethűek. Így ma már ez nem lehet kifogás ellene

Csak időseknek való

Sajnos, ahogy arra már korábban utaltunk, egyre korábbra tehető az a periódus, amikor a fiatalabb korosztály is elveszíti a fogait. Ez nem korhoz kötött, hiszen a teljes fogvesztés esetén opció lehet a fogimplantáció, de az sem minden esetben alkalmazható. Ha pedig nincs hozzá elég csontállomány, akkor csak a kivehető fogsor jöhet szóba. Ilyenkor pedig nem szabad a károgókra hallgatni, a jó oldalát kell nézni. Azaz a mosoly végre széles lesz, nem eltakart, az életminőség pedig jobb, mert a rágásban és a hangképzésben is fontos szerepe van a fogaknak.

Kényelmetlen és nem megszokható

Mint minden új dolog, így a protézis is követel némi türelmet és fáradságot az embertől, de igenis meg fogja érni, hiszen egy új és minőségibb életforma kapuja. Főleg, hogy egy kényelmesen beállított protézishez nem kellenek hónapok, míg kialakul a kényelem.

Nincs több fogorvos

Bármilyen kényelmesnek tűnik, de ez egy óriási hazugság. A fogsor elkészültével az orvos meghatározza a teendőket és a kontroll időpontját. Mivel az állkapocs az idők folyamán változik, így legyen akármilyen kényelmes, bármikor feltörheti az ínyt. Az pedig melegágya a fertőzéseknek, ínyproblémáknak. Ezért az orvoslátogatás nem megúszható.

Kényelmetlen beszéd és evés

Bármilyen hihetetlen, de igenis lehet vele mindkettőt végezni. Abban van igazság, hogy újra kell tanulni a hangképzést, a kényelmes és hatékony evést, de mindenképpen megéri a fáradozást. Elsőként mindig jobb, ha otthon, egyedül gyakorolunk, így társaságban már teljesen észrevétlen lesz a kivehető fogsor.

 

(X)

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...