Saját KB bal
Saját KB jobb
Photo by Will Shirley on Unsplash

Namíbiában olyan súlyos az éhinség, hogy elkezdték leölni a vadállatokat

Namíbia és a dél-afrikai régióban az elmúlt 100 évben nem volt akkora aszály, mint most. Az esőzés drámai csökkenése és a szélsőségesen száraz körülmények miatt az ország mezőgazdasága összeomlott, és a lakosság közel felét fenyegeti az éhínség.

Az ENSZ szerint az aszály következtében a 2,5 milliós lakosság mintegy 84 százalékának élelmiszer-tartalékai kimerültek. A leginkább veszélyeztetett csoportok pedig, különösen a kisgyermekek, már most alultápláltsággal küzdenek.

A vízhiány és az élelmiszerhiány nem csak a közvetlen éhínséget növeli, hanem fokozza az ember és vadállatok közötti konfliktusokat is. Az elefántok és más nagytestű állatok egyre gyakrabban keresik az emberek által lakott területeket víz és táplálék után kutatva, ami további feszültségeket szül a helyi közösségekben.

Segélyprogram, húsosztás

Namíbia kormánya a közeljövőben 723 vadállatot, köztük elefántokat, vízilovakat, bivalyokat és zebrákat fog leölni, hogy húsukkal segítse a rászorulókat. Az eddigi információk szerint már több mint 56 ezer kilogramm húst osztottak ki a kormány segélyprogramjában, bár nem világos, hogy pontosan mely állatokat lőtték le és milyen időszak alatt. A kormány hangsúlyozza, hogy a vadállatok levadászása csak olyan területeken történik, ahol a populációk fenntartható szinten vannak, és ahol az állatok már most is túlzsúfoltak az erőforrások szempontjából. Különösen az elefántok válnak célponttá azokban a régiókban, ahol az ember és vadállat közötti konfliktusok kiéleződtek.

Megoldás, vagy további konfliktus?

Namíbia és más dél-afrikai országok már évek óta próbálják csökkenteni az elefántpopulációikat, hogy elkerüljék az emberekkel való összecsapásokat. Azonban ezek az erőfeszítések gyakran nemzetközi kritikákat váltanak ki, különösen állatvédő szervezetek és nyugati kormányok részéről. Az elefántok levadászása és húsként való felhasználása azonban most olyan lépés, amelyet a kormány szükségesnek lát az ország humanitárius válságának enyhítésére.

A vadállatok leölése sok szempontból vitatott kérdés, és bár rövid távon megoldást kínálhat a húsellátásra, hosszú távon további konfliktusokat generálhat az országban és nemzetközi színtéren egyaránt. A vadállatok és az emberek közötti békés együttélés megteremtése pedig továbbra is hatalmas kihívás marad Namíbia számára, amely csak a közösségek, a kormány és a nemzetközi közösség együttműködésével érhető el.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: focusingonwildlife

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...