Saját KB bal
Saját KB jobb
Image by Elmer L. Geissler from Pixabay

Az utolsó olimpia, ahol lovak is szerepeltek az öttusában

Az idei olimpia történelmi jelentőségű volt az öttusa sportágban, mivel ez volt az utolsó alkalom, hogy lovakat használtak a versenyszámokban.

Az öttusa egyik legikonikusabb eleme, a lovaglás, már 1912 óta része a sportágnak, ekkor mutatták be először olimpián. A sportágat Pierre de Coubertin, a modern olimpiai mozgalom atyja álmodta meg, és öt különböző sportágat ötvözött: vívás, úszás, lövészet, futás és lovaglás. A lovaglás beillesztésével azt kívánta bemutatni, hogy egy sportoló nemcsak gyors, erős és ügyes, hanem képes egy lovon is hatékonyan mozogni.

Azonban az elmúlt években egyre több kritika érte a lovaglást az öttusában. Az egyik fő probléma a lovak véletlenszerű sorsolása volt, ami gyakran vezetett vitákhoz és igazságtalannak vélt helyzetekhez. Az élsportolók gyakran kényszerültek olyan lovakkal versenyezni, amelyekkel nem voltak összeszokva, és ez sok esetben balesetekhez vagy alacsony pontszámokhoz vezetett. Az egyik legemlékezetesebb incidens a 2021-es tokiói olimpiai játékokon történt, amikor Annika Schleu, a német öttusázó, egy sorsolt lóval próbált versenyezni, amely makacsul megtagadta az ugrásokat, ezzel jelentősen befolyásolva a verseny kimenetelét. A versenyző edzője pedig ököllel többször is megütötte a lovat, amiért ki is zárták a versenyből. Nemzetközi állatvédő szervezetek sorra ítélték el az esetet és követelték, hogy a lovas szám kerüljön ki az öttusából.

A Nemzetközi Öttusa Szövetség (UIPM) a sportág hitelességének megőrzése és a versenyzők biztonságának növelése érdekében úgy döntött, hogy a lovaglást eltávolítja a sportágból. Az új szám, amely 2028-tól kerül bevezetésre, egy akadályfutás lesz, amely szintén kihívást jelent a sportolók számára, de kiküszöböli a lovak használatával járó kockázatokat.

A lovaglás szerepe és az új kihívás

A lovaglás kivezetése az öttusából egy hosszú tradíció végét jelenti. 1912 óta a sportolóknak nemcsak fizikai, hanem mentális erőt is kellett mutatniuk, amikor idegen lovakkal kellett versenyezniük. A modern öttusázók számára a lovaglás sokszor a verseny legnagyobb kihívását jelentette, mivel az állatok kiszámíthatatlan viselkedése gyakran a verseny kimenetelét is meghatározta.

Az új akadályfutás, amely a lovaglást váltja fel, szintén komoly felkészülést igényel majd a sportolóktól. Az akadályfutás bevezetése egy olyan irányváltás, amely a sportág rugalmasságát és modernizációját tükrözi. Többek között a az állatvédelmi, állatjóléti szempontok is szerepet kaptak a döntés meghozatalában. Az új szám szintén összpontosít a sportolók sokoldalúságára, hiszen az akadályok leküzdése erősíti a fizikai és mentális állóképességet, miközben a lovaglással járó kiszámíthatatlanságot kiküszöböli.

Az öttusa tehát egy új korszakba lép, ahol a hagyományok mellett a modern elvárások is teret kapnak. Az új kihívások és versenyszámok bevezetésével a sportág célja, hogy továbbra is izgalmas és méltányos maradjon mind a versenyzők, mind a nézők számára. Az állatvédők pedig fellélegezhetnek, a lovakat most már békén hagyják.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: eurosport.hu mob.hu

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...