Filmajánló: Vadlovak – Hortobágyi mese

Vadlovak – Hortobágyi mese – Tíz év telt el azóta, hogy a Vad Magyarország című természetfilmmel Török Zoltán bebizonyította, hogy nem csak egzotikus helyszíneken forgatott produkciókkal lehet milliós nézőszámot elérni. A számos nemzetközi díjjal jutalmazott Vad Magyarország egy olyan világba kalauzolt minket, amely itt van egy karnyújtásnyira, mégis, a legtöbben csak ugyanannyira ismerik, mint a madagaszkári dzsungelt. A varázslatos filmben egy vidra család és egy rétisas életét követhettük nyomon egy éven keresztül. Ezáltal közelebbről is megismerhettük hazánk, a Kárpát-medence élővilágát.

A Vadlovak – Hortobágyi mese szűkebb környezetben, a Hortobágyi Nemzeti Parkban található Pentezugban élő vadló ménes életét mutatja be. Itt, az eredetileg Mongólia fennsíkjain élt Przewalski kislovak legnagyobb állománya él, félvad körülmények között.

vadlovak
Przewalski-lovak – Forrás: wikipedia

A világon regisztrált 220 Przewalski lóból 300 él itt, amelyek az 1997 és 2001 között élt 22 alapító egyed leszármazottai. Innen származnak a Budakeszi Vadasparkban élő kislovak is.

A Przewalski vadlovak a mai házi ló egyetlen fennmaradt vad rokonai (az amerikai musztángok nem ősi vadlovak, hanem elvadult házi lovak). A kihalás fenyegette őket, de a nemzetközi konzervációs munkának köszönhetően az állománya stabilizálódni látszik. Jelenleg veszélyeztetett státuszban van, és csak a pentezugi programhoz hasonló törekvések révén van esélye elkerülni a kihalást.

Török Zoltán filmjében ennek az ősi, vad lófajtának az életét mutatja be Cseppke, a kiscsikó történetén keresztül.

A Hortobágy végeláthatatlan pusztaság visszarepít minket az egykori időkbe, amikor valahol Mongólia környékén talán a mi őseink is együtt éltek a Przewalski lovakkal. Cseppke és családja vándorlását követve találkozhatunk rókákkal, sasokkal és más állatokkal, akik a rezervátum területén élnek. A lenyűgöző képi világ megeleveníti előttünk a puszták életét és bizonyítja, hogy nem kell messzire mennünk, hogy csodálatos természeti élményekben legyen részünk.

Várható premier: 2021. április 22.


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: Hellovidek.hu; Wikipédia; Hortobágyi Nemzeti Park; Wikipédia; Videó: Nemzeti Filmintézet – YouTube; Képek: pexels.com; wikipedia: CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=290694.
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...