Saját KB bal
Saját KB jobb
Photo by 榮達 陳 on Unsplash

Kakasviadal szervezői ellen emeltek vádat Spanyolországban

Két embert vádoltak meg kakasviadal szervezésével és állatkínzással egy razzia után, melynek során 107 harci kakast fedeztek fel a rendőrök.

A spanyol rendőrség hosszas és sikeres nyomozásának köszönhetően találtak rá a harci kakasokra, melyeket a vádlottak kakasviadalokon használtak. Az ilyen események nemcsak kegyetlenek, de törvényellenesek is Spanyolországban. A viadal során az állatok komoly sérüléseket szenvedhetnek vagy akár életüket is veszíthetik. Az üggyel kapcsolatban két férfit vádoltak meg, akiknek bíróság elé kell állniuk állatkínzás vádjával.

Mit kell tudni a kakasviadalokról?

A kakasviadal nagyjából úgy zajlik, ahogy a kutyaviadalok. Egy ringben, vagy egy körbekerített területen két kakast harcoltatnak egymással. A cél, hogy a kakasok addig támadják egymást, amíg az egyik fel nem adja, súlyosan meg nem sérül, vagy el nem pusztul. A kakasviadalok eredete több ezer évre nyúlik vissza, és valószínűleg Délkelet-Ázsiában vagy Indiában kezdődött. A legkorábbi feljegyzések i.e. 6000 körülre tehetők, ahol már az ókori kínaiak is gyakorolták ezt a tevékenységet. A Római Birodalomban is népszerű volt, ahol gladiátorharcokkal együtt tartották. Az évszázadok során a kakasviadalok Ázsiában, Európában és Latin-Amerikában kulturális és társadalmi szórakozási formaként terjedtek el.

A harcoltatásra szánt kakasokat tudatosan készítik a viadalra, hogy erősebbek és harciasabbak legyenek. Speciális étrendjük van és intenzíven edzik őket. Gyakran a viadalra szánt kakasokat hegyes tűkkel vagy fémpengékkel is felszerelik, hogy nagyobb kárt tudjanak okozni egymásnak. A viadal során általában egy kör alakú arénában engedik össze őket. A viadal kezdetén a kakasokat szembeállítják egymással, és szándékosan felhergelik őket, hogy agresszívebbek legyenek.

A harc több menetből áll és addig tart amíg az egyik kakas feladja, súlyosan megsebesül, vagy elpusztul. A menetek között rövid szüneteket tartanak, hogy az állatok kicsit pihenhessenek, bár sokszor ezek a szünetek sem elegendőek a súlyos sérülések kezelésére. A viadal végén a túlélő kakast győztesnek nyilvánítják, és gyakran újabb viadalokra készítik fel. Amennyiben a vesztes kakas túléli a viadalt, általában tulajdonosa végez vele.

Etikai és jogi kérdések

A kakasviadal komoly etikai és jogi vitákat vált ki világszerte. Sok országban, beleértve Spanyolországot is állatkínzásnak minősül és büntetendő. Franciaország bizonyos régióiban, különösen észak-Franciaországban és néhány déli területen, a kakasviadalok tradicionális eseménynek számítanak, és speciális engedélyekkel folytathatók.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: onegreenplanet

 

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...