Saját KB bal
Saját KB jobb

A veterán kutyák boldog nyugdíjas éveiért dolgozik a Mission K9 Rescue

Az Egyesült Államok Védelmi Minisztériuma szerint jelenleg nagyjából 1600 katonai munkakutya teljesít aktív szolgálatot az úgynevezett K9-es alakulatoknál. Ezek a kutyák sokszor az életük kockáztatásával dolgoznak az ember céljaiért. Ugyanakkor, amint letelik az aktív szolgálat, a létük még bizonytalanabbá válik, mint a harcmezőn. A veterán kutyák jó része ugyanis, „utcára kerül”.

Annak ellenére, hogy a hadsereg K9-es alakulatát hivatalosan csak 1942-ben hozták létre, néhány kutya már jóval korábban is jelentős mértékben hozzájárult a hadsereg sikereihez döntő pillanatokban. Az egyik ilyen kutya Stubby volt, akit az I. világháború idején a 102. gyalogezred egyik katonája vitt magával Európába. Bár kezdetben csak azért imádták, mert a jobb mancsával tudott tisztelegni, Stubby később újra és újra megvédte katonatársait. Tizenhét csatában szolgált, riasztotta a katonákat a gáztámadásokról, és egyszer leleplezett egy amerikai tisztnek álcázott német kémet is. Ennek eredményeként Stubby lett az első kutya, aki őrmesteri rangot kapott az amerikai hadseregtől.

Sajnos, a katonai szolgálatot teljesítő kutyák élete nem csak sikersztorikból áll. A hősiesen szolgáló ebek közül sokan lelik halálukat a csatatéren, vagy sebesülnek meg a műveletek során. Az őket érő fokozott fizikai és lelki igénybevétel is megviseli a katonai kutyák idegrendszerét.

Sok katonai szolgálatot teljesítő kutya nem az amerikai fegyveres erőknél van. A hadsereg a magánszektorból, külső szolgáltatókkal is dolgozik. A K9 Corps kutyáival ellentétben, amelyekről jól gondoskodnak – legalábbis amíg az amerikai hadseregben szolgálnak -, a szerződéses munkakutyákat a világ különböző országaiban alkalmazzák, és eltérő bánásmódnak vannak kitéve.

„Láttunk már néhány elég szomorú helyzetet, amikor a szerződéses munkakutyákat megölték, vagy egyszerűen ottfelejtették őket. Olyan is előfordul, hogy a kutyákat a bevetés után súlyosan alultápláltan, rendkívül rossz egészségi állapotban kapjuk vissza.” – mondta el a veterán kutyák jóllétéért küzdő Mission K9 Rescue alapítója.

A végeredmény sajnos hasonló az emberi veteránok kihívásaihoz. Nem ritka, hogy ezek az állatok PTSD-vel és más kapcsolódó viselkedési problémákkal érkeznek az Államokba. Természetesen a Mission K9 rendszere biztosítja a kutyák rehabilitációját. Így a programba kerülő kutyák könnyebben élhetik meg az átmenetet, és képessé válnak arra, hogy egy normális otthonba és békés környezetbe kerüljenek.

A szervezetnek kiterjedt örökbefogadási folyamata van, amelynek eredményeként a kutyák 98 százalékos sikerrel maradnak az őket örökbe fogadó családoknál. A kutyáknak minden szükséges állatorvosi ellátást biztosítanak, és soha nem tartják őket kennelben. A Mission K9 létesítményeiben egy sor nyitott udvar található, ahol a veterán kutyák egész nap a napon szaladgálhatnak, mielőtt ellenőrzött környezetben szocializálódnának. Ez része a csoport rendszerének, amelynek célja, hogy a kutyákat újra „családi kutyává” képezzék át.


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: https://www.thewildest.com/dog-lifestyle/mission-K9-rescue-veteren-dogs?utm_source=instagram&utm_medium=social&utm_campaign=likeshopme&utm_content=www.instagram.com/p/C4dbYYUO0bS; Kép: Photo by Daniel Terrell: https://www.pexels.com/photo/bestfriends-18726894/
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...