Saját KB bal
Saját KB jobb

Utolsó esély: lehet, hogy egy antibiotikum segíthet a titokzatos járvány gyógyításában?

Az állatorvosok továbbra sem tudják, mi okozhatja azt a titokzatos betegséget, amely az Amerikai Egyesült Államokban járványszerűen terjed. A rejtélyes kór már 16 államban betegített meg a kutyákat. Sajnos, egyes esetekben, a megbetegedés halálos kimenetelű. A tünetek közé tartozik a köhögés, tüsszögés, könnyezés, orrfolyás, letargia, légzési nehézségek, illetve az íny kékes-lilás elszíneződése.

Bővebben korábbi cikkünkben: Súlyos és ismeretlen fertőzés terjed kutyák között az Egyesült Államokban.

Most azonban, úgy tűnik, sikerült olyan szert találni, ami segíthet a betegeken. A gyógyszer nem más, mint egy antibiotikum, amely hatékonynak tűnik a titokzatos kórokozóval szemben. Mivel sem a járványügy, sem az állatorvosok nem tudják, mivel állnak szemben, ezért beválás alapján tesztelik a lehetséges gyógymódokat. A reménykeltő gyógyszer a klóramfenikol nevű antibiotikum, amely olyan súlyos betegségek esetén használatos, mint az agyhártyagyulladás, a tífusz vagy a kolera. Az emberek és kutyák gyógyításában is használt készítmény erős, ezért csak végső esetben alkalmazzák. Szerencsére, már több kutyának is segített a felépülésben, ugyanakkor, az állatorvosok hangsúlyozzák, hogy nem csodaszer, és nem tökéletes megoldás.

A klóramfenikol egy erős antibiotikum, amelyet emberek és állatok esetében egyaránt alkalmaznak. Embereknél a klóramfenikol gyakran kenőcs formájában kerül forgalomba a kötőhártya-gyulladás kezelésére. Az American Society of Health-System Pharmacists szerint a klóramfenikol szájon át vagy injekcióban is bevehető agyhártyagyulladás, tífusz, kolera és más betegségek kezelésére. Kutyáknál a klóramfenikolt tabletta, kapszula vagy injekciós formában alkalmazzák különféle fertőzések, többek között csontfertőzések, sebfertőzések és tüdőgyulladás kezelésére.

Mivel a titokzatos kutyabetegség eddig többnyire nem reagált az antibiotikumos kezelésre, a klóramfenikol hatékonysága nagyon ígéretes. Mivel veszélyes és erős szerről van szó, egyelőre csak végső esetben adják a fertőzött kutyáknak. A valódi gyógymódra még várni kell.


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: https://www.thewildest.com/dog-health/mystery-dog-illness-antibiotic-chloramphenicol-news; Kép: Photo by freestocks.org: https://www.pexels.com/photo/dog-with-intravenous-line-on-his-leg-4074725/
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...