Saját KB bal
Saját KB jobb

A bíró üzent is – letöltendő fogházbüntetés állatkínzás miatt

Hat hónap fogházbüntetést kapott állatkínzás vétsége miatt az a férfi, aki a kerítésen keresztül többször fejbe szúrt egy kutyát Pesterzsébeten.

Az eset 2023 augusztus 8-án este történt Budapesten a XX. kerületben. Az 58 éves férfi a kerítésen át benyúlva többször fejen szúrta a ház udvarát őrző kutyát. A kutyánál súlyos artériás vérzés alakult ki, amely azonnali orvosi ellátás hiányában végzetes lehetett volna. A kutya gazdája szerencsére észlelete az esetet és állatorvoshoz vitte az állatot.

Később kiderült, hogy az elkövető a környéken lakik és azon az estén már egy másik kerítésen át is próbálkozott megszúrni egy kutyát. Azt az állatot nem sikerült megsebesítenie. A férfit két napra rá elfogták a pesterzsébeti rendőrök. Kihallgatták, majd őrizetbe vették és kezdeményezték a letartóztatását. Cs. József nem tudott magyarázattal szolgálni tettére. A bűncselekményt beismerte, és elmondása szerint megbánta.

Gyorsított eljárásban került bíróság elé

Az elkövető gyorsított eljárásban került a  Budapesti XX., XXI. és XXIII. Kerületi Bíróság elé. A tárgyalás során bocsánatot kért a kutya gazdájától és felajánlotta az állatorvosi költségek megtérítését. A bíróság állatkínzás vétségében bűnösnek mondta ki a férfit és 6 hónap fogházbüntetésre valamint 1 év közügyektől eltiltásra ítélte. A büntetés megállapítása során enyhítő körülményként merült fel a beismerés, a megbánás és a vádlott megromlott egészségi állapota. Valamint az is, hogy egy kiskorú gyermekről gondoskodik. Súlyosító körülmény volt a férfi büntetett előélete, továbbá tettének „kirívóan gátlástalan elkövetési módja”.

Az eljáró bíró szóbeli indoklása közben felhívta a figyelmet arra, hogy döntése üzenetet hordoz a társadalom felé:

 „mire számíthat az, aki ilyen cselekményt követ el”.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: 444.hu

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...