Saját KB bal
Saját KB jobb
Photo by Tengyart on Unsplash

Egy beluga és egy delfin is elpusztult a kanadai delfináriumban

Nem sokkal a szezonnyitó előtt pár héttel érkezett a hír, hogy egy beluga és egy delfin elpusztult egy kanadai delifnáriumban.

Ugyanebben a MarineLand nevű delfináriumban ért véget nemrég Kiska élete is, akiről korábban többször is hírt adtunk. Kiskát a világ legmagyányosabb orkájaként tartották számon. 44 évet élt fogságban, ebből 11 évet teljesen magányosan, egyedül egy medencében. Kanada utolsó fogságban tartott kardszárnyú delfine március 9-én pusztult el. A delfinárium nem egészen két hónapra rá egy közleményben adta hírül a két újabb halálesetet. Egy beluga és egy delfin pusztult el, tisztázatlan körülmények között.

„Mélységesen felkavaró a hír, hogy egy beluga és egy delfin is elpusztult a MarineLand-ben. Ez számos kérdést vet fel a gondozás minőségével kapcsolatban, és megerősíti a létesítményben lévő többi állat jóllétével kapcsolatos folyamatos aggodalmakat.” – mondta Michèle Hamers, a World Animal Protection vadvilági kampányának vezetője egy nyilatkozatban.

Vizsgálatot sürgetnek

A World Animal Protection már régóta és folyamatosan jelzi aggályait a létesítményben folyó tevékenységgel és az ontariói szabályozás hiányával kapcsolatban. A szervezet megállapította, hogy a MarineLand a jelek szerint továbbra is kizsákmányolja a létesítményben lévő állatokat, köztük a delfineket is. Ez pedig a kanadai büntető törvénykönyv szerint illegális. A MarineLand ellen korábban már vádat emeltek, mert fogságban tartott delfineket használtak fel „szórakoztatási” célú előadásokon. Ezeket a vádakat decemberben ejtették, elsősorban az ontariói jogrendszer és joggyakorlatban tapasztalható hiányosságok miatt.

Az állatjólét és a fogságban tartás Kanadában egyaránt tartozik szövetségi és tartományi hatáskörbe is. A MarineLand – mint oly sok más nem megfelelően szabályozott létesítmény Ontarioban – továbbra is kibújik a felelősségre vonás alól, mivel a tartományban nem túl szigorúak az állatjóléti törvények. Azt a kevés létező szabályt sem tartják be, melyek az állatok védelmét szolgálnák. A World Animal Protection szervezet szigorúbb szabályok bevezetését követeli:

„Tekintettel az állatpusztulások magas számára a tartománynak átfogó vizsgálatot kellene lefolytatnia az állatok halálának okáról és a körülményekről, amelyek között a megmaradt állatokat tartják. Felszólítjuk Michael Kerzner ontariói főügyészt, hogy sürgősen vezessen be szigorúbb szabályozást és végrehajtást a MarineLandben, valamint Ontario más, nem megfelelően szabályozott állatkertjeiben és létesítményeiben” – Michèle Hamers

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: WAN

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...