Saját KB bal
Saját KB jobb
youtube/adi

Szabadulás a cirkuszból – egy oroszlánpár megható története

Tarzan és Tanya évekig voltak egy cirkusz foglyai. Az oroszlánpár egy állatvédelmi szervezet segítségével menekült meg.

Tanya és Tarzan hét teljes évig élt Guatemalában egy cirkusz tulajdonában. Az állatok egy sivár kis ketrecben tengődtek, számtalan lelki és testi sérülést szenvedtek el. Az Animal Defenders International (ADI) állatmentőinek sokáig küzdöttek az oroszlánpár szabadulásáért.

Amikor végre Guatemalában betiltották a vadállatos cirkuszok működését az ADI azonnal akcióba lépett. Gondosan előkészített cselekvési tervvel érkeztek a helyszínre, hogy elszállítsák az oroszlánpár mindkét tagját egy ideiglenes vadállat menhelyre Guatemalába.

Azonnali orvosi ellátásra volt szükségük

A két oroszlán a cirkuszi évek alatt számos maradandó sérülést szerzett. Egy tigris támadás miatt Tarzan alsó ajka leszakadt, a sérülés pedig nem lett ellátva. A hím oroszlán alsó ajka ezért élettelenül lógott az álláról. Tanya arcán, fülén és hátán mély hegek keletkeztek, mert a támadás során megpróbálta megvédeni Tarzant. A sérülések helyreállítása érdekében az ADIWS Tarzan megérkezése után részleges ajakfelvarrást hajtott végre és a fogait is rendbe rakták. Az oroszlánnak komoly fájdalmai voltak a beavatkozás előtt.

Elszállították őket végleges otthonukba

Az oroszlánpár mindvégig elválaszthatatlan volt egymástól. Az ADI elnöke, Jan Creamer nyilatkozata szerint ez a mély és életre szóló kötődés segítette át őket a legszomorúbb időszakokon is. Miután az orvosi beavatkozásokat követően ismét szállítható állapotba kerültek, elindultak végleges otthonukba, Dél-Afrikába, az ADI Wildlife Sanctuary-ba. A repülős utazás idejére ugyan szét kellett őket választani, de megérkezésük után azonnal újra együtt lehettek. Azóta is elválaszthatatlanok és bár nem engedhetők szabadon, a vadállatmenhelyen teljes, biztonságos és nyugodt életet élhetnek.

Nézd meg a videót Tanya és Tarzan útjáról a cirkusztól a szabadságig:

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: onegreenplanet

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...