Saját KB bal
Saját KB jobb

Már lehet szavazni a 2023-as Év Madara díj jelöltjeire

Elindult a szavazás a jövő évi Év Madara cím jelöltjeire. A július 25-ig tartó időszakban a Magyar Madártani Egyesület honlapján szavazhatunk a számunkra legkedvesebb jelöltre.

Az Év Madara cím legfrisebb tematikája a Nádasok Nagykövete. Így három nádasokban élő madárra adhatjuk le voksainkat. Bármelyik jelölt nyeri el az Év Madara címet, biztosak lehetünk benne, hogy a 2023-as évben fokozott figyelmet kapnak a nádasok, melyek nem csak e három madárnak adnak otthont, de kiemelt jelentőségű élőhelyei számos hazánkban költő és vonuló fajnak is.

„A klímaváltozás, a vizes élőhelyeket és különösen ezek parti zónáit érintő építkezések okozta nádascsökkenés éppen ezért hatalmas eurázsiai madártömegeket veszélyeztethet a Földközi-tenger térségében és Afrikában egyaránt.” – olvashatjuk az MME honlapján.

Ezért fontos, hogy fokozott figyelmet kapjanak a nádasban élő és táplálkozó élőlények, amelyre remek lehetőség az 1979 óta megrendezett Év Madara díjjal járó figyelem.

Na de, lássuk, kik nyerhetik el a jövő évi címet?

Nádirigó (Acrocephalus arundinaceus)
Nádirigó – Forrás: wikipédia

Ha nádi madárról van szó, sokunknak a jellegzetes énekéről felismerhető nádirigó jut először eszünkbe. Az Afrikában telelő, hazánkban költő faj nádszálakra építi fészkét, melybe 4-5 foltos tojást rak. A nádirigó áprilistól szeptemberig tartózkodik hazánkban.

Függőcinege (Remiz pendulinus)
Függőcinege – forrás: wikipédia

Bár neve és külseje alapján is a cinegék közeli rokonának hihetnénk, a függőcinege valójában nem közeli rokona a valódi cinegéknek. Jellegzetes, lelógó fészkét szinte kizárólag a vízpartokon álló fűzfák ágvilláiban építi fel. Hazánkban költ, egyes egyedek télre is maradnak, de alapvetően Dél-Európában telel.

Barkóscinege (Panurus biarmicus)
Barkóscinege hím – forrás: wikipédia

Az időről időre divatba jövő, dekadens barkó csak a felnőtt hím barkóscinegék kiváltsága. Az Európában ritka faj egyedei is igazi nádas lakók, hazánkban elsősorban a Fertő tó viszonylag érintetlen nádasai szolgáltattak számukra élőhelyet. A mindössze 12-18 gramm tömegű madárkák hazánk állandó fészkelői közé tartoznak.

Bármelyik madár nyeri el a 2023-as Év Madara címet, biztosan kiváló nagykövete lesz a nádasoknak, és segít felhívni a figyelmet e törékeny élőhelyek védelmének fontosságára.

Kedvenc madarunkra az alábbi linken szavazhatunk: Év Madara 2023.

Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület; Wikipédia: https://hu.wikipedia.org/wiki/N%C3%A1dirig%C3%B3; https://hu.wikipedia.org/wiki/F%C3%BCgg%C5%91cinege; https://hu.wikipedia.org/wiki/Bark%C3%B3scinege;
Képek: Készítette: Zoran Gavrilović – A feltöltő saját munkája, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=68798645; Készítette: Wojsyl – A feltöltő saját munkája, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=2094911; Készítette: &lt;a href=&quot;//commons.wikimedia.org/wiki/User:Trachemys~commonswiki/Martin_Mecnarowski&quot; title=&quot;User:Trachemys~commonswiki/Martin Mecnarowski&quot;&gt;Martin Mecnarowski&lt;/a&gt; (&lt;a rel=&quot;nofollow&quot; class=&quot;external free&quot; href=&quot;http://www.photomecan.eu/&quot;&gt;http://www.photomecan.eu/&lt;/a&gt;) – &lt;span class=&quot;int-own-work&quot; lang=&quot;hu&quot;&gt;A feltöltő saját munkája&lt;/span&gt;, <a href=”http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/” title=”Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0″>CC BY-SA 3.0</a>, <a href=”https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=12758087″>Hivatkozás</a>; Indexkép: Photo by Pixabay: https://www.pexels.com/photo/boat-deck-calm-dawn-dusk-210288/
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...