Saját KB bal
Saját KB jobb
Photo by Zdeněk Macháček on Unsplash

Több ezer fóka tetemét sodorta partra a víz a Kaszpi-tengeren

Tömeges fókapusztulás történt a Kaszpi-tengeren. Több ezer fóka tetemét találták meg a Kaszpi-tenger partján.

A Kaszpi-tenger dagesztáni partvidékén történt fóka pusztulásnak egyelőre még nem tudják az okát. Az első hírek 700 tetemről szóltak, de az MTI vasárnapi frissítése szerint a halott fókák száma 2500-ra emelkedett. Ezt az Oroszországhoz tartozó észak-kaukázusi köztársaság természeti erőforrások minisztériuma közölte hivatalos Telegram-csatornáján.

Az elmúlt tíz év legjelentősebb fókapusztulása

Az illetékes minisztérium adatai szerint az elmúlt tíz évben nem történt ilyen súlyos fóka pusztulás a térségben. A legtöbb tetemet Juzbasnál, illetve a Szulak és a Surinka folyók torkolatánál találták.  Az első hírek szombaton érkeztek az orosz szövetségi halászati ügynökség (Roszribolovsztvo) észak-kaukázusi területi igazgatóságától, akik 700 fókatetem megtalálását jelentették be.  Vasárnapra ez a szám azonban majdnem megnégyszereződött. Az illetékes szakemberek még keresik az okokat és elkezdték a szükséges vizsgálatokat

Természeti tényezőkre gyanakszanak

A tömeges fóka pusztulás valószínűleg természeti tényezőkhöz kapcsolódik. Az állatokat felboncolták és mintákat gyűjtöttek a további vizsgálatokhoz. Moszkvai és asztraháni laboratóriumok széles körű bakteriológiai és virológiai vizsgálatokat végeztek, beleértve a koronavírus jelenlétének vizsgálatát. A fókák belső szerveinek állapota nem utal nehézfém- vagy növényvédőszer-eredetű mérgezésre. A pusztulás okának megállapításába további intézményeket fognak bevonni.

A kaszpi fóka

A kaszpi fóka a Kaszpi-tenger egyetlen emlőse. A Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) 2008-ban veszélyeztetettnek nyilvánította. Dagesztán 2015-ben programot fogadott el a faj megőrzésére. 2020-ban pedig bekerült az oroszországi védett fajokat tartalmazó Vörös Könyvbe. Egyedszámuk jelenleg 270-300 ezer között mozog, állományuk stabilnak mondható. 700 fóka pusztulása az illetékes regionális tárca szerint nem befolyásolhatja kritikusan a populációt. Az új számra (2500) azonban még nem reagáltak.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: MTI

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...