Saját KB bal
Saját KB jobb
Forrás: wikipédia

Ritka égi jelenség: régen nem látott madár bukkant fel hazánkban

A hazánkban ritka madárnak számító kis hattyú (Cygnus columbianus / bewickii) egy példányát figyelték meg a napokban a Hortobágyi Nemzeti Parkban.

Ez a korábbi cikkünk is érdekelhet: Mr. Blue, a kis lilik, újra akcióban

„November közepén egy kis hattyú (Cygnus columbianus) bukkant fel a Nagyiváni-pusztán. A kis hattyú hazánkban ritka kóborlónak számít, utoljára 2014-ben volt megfigyelése a fajnak a Hortobágy térségében.” – adta hírül a Nemzeti Park Igazgatósága hivatalos Facebook oldalán.

A hazánkban leginkább csak hattyúként ismert bütykös hattyú (Cygnus olor) rokona a kis hattyú. Északabbra, Európa és Ázsia tundra vidékén költ, az ottani tavakat választja költőhelyül. Hazánkban nem honos és nem is állandó látogató. A kis hattyút nem csak onnan lehet megkülönböztetni a bütykös hattyútól, hogy kisebb. Nálunk elsősorban télen figyelhető meg, egyedül vagy párban szokták látni, tehát nem nagyobb csapatokban észlelhetjük, mint a mi hattyúnkat. A csőre nem fekete-piros, hanem töve sárga, hegye fekete. Ez utóbbi színösszeállítás jellemző a Magyarországon szintén csak alkalmi vendégként előforduló énekes hattyúra (Cygnus cygnus) is, de annak csőre kevésbé fekete.

Az alábbi videón egy október végén, november elején a Balatonnál megfigyelt kis hattyút láthatunk (videó forrása: Péntek István, YouTube):

Az itthon ritka madár hazánkban védett, természetvédelmi értéke 50 000 forint.


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: https://www.turistamagazin.hu/hir/ritka-hattyu-tunt-fel-a-balatonnal; https://www.facebook.com/HortobagyiNemzetiParkIgazgatosag/posts/pfbid02tMRoGsj694G6RvFNABd4h1h8CwjhttPXQzzNsxfs4nrscnaykkCv1CpzeXVN5nz3l; https://hu.wikipedia.org/wiki/Kis_hatty%C3%BA; Képek: Készítette: Maga-chan – photo taken by Maga-chan, CC BY-SA 2.5, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=504419; Videó: Péntek István – YouTube;
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...