Saját KB bal
Saját KB jobb

Second hand szeptember kutyásként

Az ősz első hónapja nem csak a hűvös reggeleket, az aranyló napsütést és a legjobb sétákat jelenti. Az iskolakezdés mellett itt az ideje, hogy odafigyeljünk vásárlásaink ökológiai lábnyomára, és kipróbáljuk a second hand szeptember nevű kezdeményezést!

Mi az a second hand szeptember?

A műanyagmentes júliushoz hasonlóan a second hand szeptember is egy környezettudatossági mozgalom. Eredetileg a brit Oxfam nevű szervezet kezdeményezésére jött létre, és az hivatott hirdetni, hogy használt cuccokat (elsősorban ruházatot) vásárolni menő és környezettudatos döntés.

Az olajipar után a ruházati ipar a legszennyezőbb a világon. Ez elsősorban az úgynevezett fast fashion trendnek köszönhető. Az olcsó termékek vásárlása által bárki számára elérhetővé válnak a legújabb trendek. Ennek azonban ára van! Az olcsó, vacak minőségű ruhákat nem tartós használatra tervezték, ezért hamar a szemétben kötnek ki. Gyakran műszálas anyagúak, ami ugye műanyag, és ezért nagyjából soha nem bomlik le. Az olcsó fogyasztói árat kizárólag a terméket készítők munkabérének pofátlanul alacsonyan tartásával és a környezetvédelmi szabályozások megkerülésével lehet elérni. Ezért nem csak környezetszennyező, de etikátlan is a legtöbb ilyen cég.

Bár egyre több multinacionális fast fashion cég próbál „zöldebbé” válni, ha utánanézünk, ezek az ígéretek nem mindig kerülnek beváltása, és mellette az üzleti tevékenységük nagy része ugyanolyan gyakorlat mellett zajlik, hiszen első a profit.

Miért fontos ez kutyásként?

Egyrészt azért, mert kutyások és nem kutyások, mind ezen a bolygón élünk, és csak egy Földünk van. Másrészt azért, mert mindannyian öltözködünk és kutyáinknak is egyre több terméket vásárolunk. Egy ilyen kihíváshoz csatlakozva egy hónap alatt kipróbálhatjuk, felfedezhetjük, milyen alternatívákat nyújt a second hand piac. Elsőre talán ki kell lépnünk a komfortzónánkból, és lehet, hogy nem azonnal jutunk hozzá a vágyott termékhez. Idővel azonban ez is tanulható – gyakorlat teszi a mestert!

A second hand boltok, turkálók, online piacterek vagy börzék pedig rengeteg olyan árut kínálnak, ami sok esetben jóval jobb minőségű és tartósabb, mint a „fast fashion” alternatíva. Érdemes rászánni az időt és körülnézni, mert az új ár töredékéért juthatunk szuper kutyás cuccokhoz, kabátokhoz, pórázakhoz. Ez nem csak nekünk kerül kevesebb pénzbe, de a Föld erőforrásain is spórolunk vele. Ráadásul nem támogatjuk az etikátlan üzleti gyakorlatot és a fejlődő országok dolgozóinak kizsákmányolását.


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: https://www.oxfam.org.uk/get-involved/second-hand-september/; Kép: Photo by Sofia Shultz: https://www.pexels.com/photo/portrait-of-smiling-woman-with-a-dog-8015546/
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...