Saját KB bal
Saját KB jobb

Pusztító erdőtüzek a Bükki Nemzeti Parkban

Valószínűleg a szárazság és az emberi hanyagság áll az elmúlt napokban a Bükki Nemzeti Park területén fellobbant erdőtüzek hátterében. Sajnos, ahogy az Ausztráliában vagy az Egyesült Állomokban pusztító tüzek esetében, hazánkban is védett élőlények, társulások sérülnek.

A múlt héten Miskolc határában keletkezett erdőtűz egy Natura 2000 védettség alá tartozó területen. A tüzet, a helyi tűzoltóságok és önkéntes tűzoltók összefogásának köszönhetően, sikerült megfékezni. Az előzetes felmérések szerint „a természeti kár várhatóan jelentős, többek között a fokozottan védett tűzliliom (Lilium bulbiferum), a hazánkban csak itt előforduló, posztglaciális reliktum északi sárkányfű (Dracocephalum ruyschiana) és a védett pávafarkú salamonpecsét (Polygonatum verticillatum) állományai érintettek.” – adta közre honlapján a Bükki Nemzeti Park Igazgatósága.

A pusztítás képekben – Galéria.

Még szinte ki sem aludtak a lángok, újabb füstfelhő csapott fel a Bükkben. Ezúttal a Szalajka-völgytől nem messze eső Csortos-kőnél. A két napon át fel-fellángoló erdőtüzek közel 1 hektár erdőterületet érintettek. A 142 éves idős erdőterület ökoszisztémája jelentős károkat szenvedhetett, számos védett rovarfaj egyedei pusztultak el: a laposorrú ormányos, nagy hőscincér, a skarlátbogár, a pompás rózsabogár, a nyolcpettyes virágbogár, valamint a pattanóbogarak több faja sérülhetett.

A tragédiához hozzá tartozik, hogy a tüzet nem szándékos gyújtogatás, hanem emberi hanyagság okozhatta. Valószínűleg egy eldobott üvegpalackon vagy üvegcserépen fókuszálódó napsugarak lobbantották be.

A Bükki Nemzeti Park Igazgatósága – és minden természetszerető ember – nevében ezért szeretnénk felhívni a figyelmet ismét arra, hogy a természet nem a miénk. Mi vendégek vagyunk az erdőben, ezért hagyjuk az erdőket, mezőket érintetlenül, ne hagyjunk ott és ne hozzunk el onnan semmit.

Leave No Trace: a természet tiszteletének alapjai (kutyás) túrázóknak

Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: BNPI honlapja; Kép: https://www.pexels.com/photo/worms-eyeview-of-green-trees-957024/
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...