Készíts méhecske hotelt az IKEA letölthető tervei alapján

Az IKEA letölthető tervével igazán modern és szép méhecske hotelt építhet bárki, akinek van kedve egy kicsit barkácsolni.

Május 20-án volt a méhek világnapja, ennek alkalmából az IKEA több tervezővel és designer csoporttal együtt olyan méhecske hotelt tervezett, melynek alaprajza és elkészítési útmutatója bárki számára elérhető sőt személyre szabahtó.

A projektet a Space 10 stúdió indította, Tanita Klein ipari tervező és a Bakken & Bæck tervező csoporttal közösen, az IKEA támogatásával. A Bee Home Project oldalán három lépésben megtervezheted saját méhecske hoteledet. Be tudod állítani a magasságot, az emeletek számát és a járatok számát is. Ezután a terveket letöltheted és még segítséget is kereshetsz az elkészítéséhez. A projekthez ugyanis világszerte számos design és kivitelező stúdió csatlakozott, akik vállalják a megtervezett hotel kivitelezését. Egy budapesti cég is van köztük, tehát nekünk is van hova vinni a tervünket, ha mi nem tudjuk megcsinálni.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Bakken & Bæck (@bakkenbaeck) által megosztott bejegyzés,

Miért van szükség méhecske hotelekre?

Bátran állíthatjuk, hogy méhek nélkül nincs élet a Földön. Tevékenységük elengedhetetlen nagyjából 250 000 virágos növényfaj beporzásához, melyek közül sok jelentős mezőgazdasági növény. Az ember által fogyasztott növények, gyümölcsök 70 százaléka függ tőlük. Rengeteg madár és kisemlős élete is a méhek munkájának van kiszolgáltatva. Egyedszámuk azonban folyamatosan és drasztikusan csökken az emberi tevékenységnek köszönhetően. Éppen ezért fontos, hogy védjük és segítsük őket.

A méhecske hotelek az úgynevezett „magányos méhek” számára fontosak, ők ugyanis ezeket a kis állomásokat beporzásra tudják használni. Ezek a méhek különböznek a rajokban, családokban, kaptárokban élő méhektől. Ahogy nevük is elárulja, egyedül élnek és dolgoznak, mégpedig nagyon hatékonyan. Egy magányos méh annyi beporzást eredményezhet, mint 120 házi méh. A magányos méhek teljesen ártalmatlanok és csak nagyon ritkán csípnek. Ezért nyugodtan készíts nekik méhecske hotelt a kertedben, ha van rá lehetőséged. Segíted a munkájukat, a túlélésüket és ezáltal az emberi faj túlélését is.

Mi történik a méhecske hotelben?

Először is segít nekik a porzó munkában, éjszakára be tudnak vackolni a kis üregekbe vagy éppen eső elől nyújt nekik menedéket. Ennél azonban sokkal többről van szó. Ezeket a kis lyukakat a méhek költő üregként is használják, vagyis lerakják petéiket a behordott virágporba, vagy megbénított hernyókba, bogarakba. A kis lyukat aztán sárral lezárják, így védik a lárvákat. Ha azt látod, hogy a méhecske hotel kis járatai közül egyre több van betapasztva, akkor biztos lehetsz munkád sikerességében és a hotel kihasználtságában.

Bohata Krisztina

Kutyabarát.hu

Forrás/Cover: beehome.design, erdeiporgramok.hu

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...