Saját KB bal
Saját KB jobb
pixabay

Így lehet védeni a partifecskéket a veszélyes helyre költözéstől

A partifecskék gyakran költöznek olyan veszélyes helyekre, melyek teljes kolóniák pusztulásához is vezethet.

A partifecskék veszélyes helyre költözése azonban könnyen megelőzhető, csak egy kis odafigyelésre és gondoskodásra van szükség. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) megelőző módszereket is javasol a leggyakoribb vészhelyzetekre.

Gyakori probléma

A tavasszal hazaérkező partifecskék bizony gyakran fészkelnek be olyan épületalapokba, építési területeken lévő földhányásokba, melyek számos veszélyt rejtenek magukban. Ha hivatalos észlelésről van szó, a munkát akár hónapokra is le kell állítani. Talán ami még rosszabb, hogy illegálisan folytatott munkavégzés esetén az egész kolónia elpusztulhat. A tojások, a kotló és etető madarak és a fiókák is.

A partifecskék folyópartok oldalába, homokbányákba és löszfalakba, 0,5-1 méter hosszú költőüreget vájnak, telepesen fészkelnek. Az afrikai telelőterületről visszaérkezett fecskék közül a hímek új üregek ásásába kezdenek, de még a tojók nélkül. A párválasztás ugyanis szorosan összefügg az üregválasztással. Ha a hím az ásással már 10–15 cm mélyre haladt, a kijárathoz ülve várja az arra járó fecske-menyecskéket. Amint az egyikük a közelbe ér, elrugaszkodik a faltól és az üreg szája előtt kört leírva, csicsergésszerű énekkel csalogatja a tojót. Ez utóbbiak persze nem dőlnek be könnyen, több lyukat is szemrevételeznek az egész nyárra szóló nehéz választás előtt. Amennyiben elkötelezik magukat valamelyik üreg-tulajdonos mellett, segítenek neki az építésben. (Wikipedia)

Olcsó és egyszerű módszer

Az MME közleményében arra hívja fel a figyelmet, hogy a potenciálisan veszélyes földfalakat ponyvával takarják le az érkező fecskék elől. Erre pedig nemcsak az építtetőknek és a vállalkozásoknak kell odafigyelni, hanem az önkormányzatoknak és a lakosságnak is. A dolog pedig éppen időszerű, hiszen a partifecskék április második felétől május végéig érkeznek. Ilyenkor elég egy pár alig fél méteres mélyedés is egy függőleges falban és akár százas nagyságrendben is beköltözhetnek partifecske párok. Veszélyes területek például korábbi építkezésekből maradt építési földhalmok letermelt oldala, kábelaknák, árkok.

Védettséget élveznek

A beköltözött kolóniák automatikusan védelmet élveznek. Ezeken a helyeken tehát a munka sem a természetvédelmi, sem az állatvédelmi törvény értelmében nem folytatható.  Érdemes kikérni a
a területileg illetékes nemzetipark-igazgatóság szakmai segítségét a potenciálisan veszélyes helyek megállapításához. Amennyiben a hely veszélyesnek bizonyul a fecskék szempontjából, le kell takarni a munkavégzés befejezése után. Ha pedig egy vagy több napos munkamegszakítás van a területen, mindenképpen leponyvázva kell otthagyni a fecskék számára veszélyes helyet.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: MTI, MME

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...