Saját KB bal
Saját KB jobb
Photo by Caleb Fisher on Unsplash

Törvényjavaslat készült a kutyák és a macskák alapvető jogairól Kaliforniában

Egy kaliforniai képviselő törvényjavaslatot készített, mely a kutyák és macskák alapvető jogait rögzíti.

A képviselő az állatokra vonatkozó Bill of Rights megalkotását kezdeményezte, mely az alapvető jogokat tartalmazza. Hogy megértsük, mit is jelent az amerikaiaknak a Bill of Rights, kicsit vissza kell mennünk az időben.

Jogok törvénye

Az Amerikai Egyesült Államok alkotmánya 1787-ben született meg Philadelphiában. Ez az USA szövetségi kormányzási rendszerének alaptörvénye, és az egyik legnagyobb jelentőségű dokumentum az egész világ számára. Az USA alkotmánya a legrégebbi, ma is használatban lévő írott nemzeti alkotmány. 1791. december 15-én az alkotmány tíz pontjának módosításával született meg a Bill of Rights, vagyis a Jogok törvénye. Ez a dokumentum korlátozza a szövetségi kormányok hatalmát, és védi az állampolgárok alapvető jogait. Miguel Santiago, a Los Angeles-i demokrata képviselő most pedig elkészítette és benyújtotta a kutyákra és macskákra vonatkozó Bill of Rights-ot, mely az őket megillető alapvető jogokat tartalmazza.

7 alapvető jog

Amennyiben elfogadják a törvényjavaslatot, a kutyákat és macskákat az alábbi 7 alapvető jog illetné meg Kaliforniában:

  • kizsákmányolástól, kegyetlenségtől, elhanyagolástól és bántalmazástól mentes élet
  • félelemtől és szorongástól mentes, nyugodt élet
  • szellemi- és fizikai szükségletek megfelelő kielégítése
  • tápláló élelem, víz és biztonságos környezet
  • megfelelő egészségügyi ellátás
  • mikrochip a megfelelő azonosításhoz
  • ivartalanítás a nem kívánt szaporulat megelőzésnek érdekében
Az alapvető jogokat a gazdiknak kell biztosítani

A képviselő által benyújtott törvényjavaslat azt is előírja, hogy minden állatmenhelyen és állatmentő szervezetnél ki kellene függeszteni az állatok alapvető jogait tartalmazó listát. A javaslat lényege, hogy az állatok jogai ne csak az alapvető fizikai szükségletek kielégítéséről szóljanak, hanem túlmutassanak az állatvédelmi törvényben foglaltakon. Az állatokat érző lényként kell kezelni és tisztelni, és tudomásul kell venni, hogy nemcsak fizikai, hanem érzelmi és szellemi szükségleteik is vannak.

A javaslatot jelenleg a Kaliforniai Állatjóléti Szövetség vizsgálja, amely az állam állatmenhelyeit és állatmentő csoportjait képviseli.  Amennyiben ők is rábólintanak az állatok alapvető jogaira, úgy nagyjából 2023. januárjában lesz szavazásra bocsátható a javaslat. Ez pedig történelmi pillanat lehet Kalifornia macskái és kutyái számára.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: humanrights, SacBee

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...