Saját KB bal
Saját KB jobb
Photo by Ashes Sitoula on Unsplash

Hat év után visszaengedik orvosai a megcsonkított orrszarvút a vadonba

Hosszas lábadozás és ápolás után Sehawukele visszatérhet a rezervátumba, bár még koránt sem mondható teljesen gyógyultnak.

Dél-Afrikában, Fokváros közelében találtak rá korábban a Sehának becézett szélesszájú orrszarvúra, akit orvvadászok brutálisan megsebesítettek. A tízéves állat tülkét letörték, maradandó sérüléseket okozva neki, aki csak a szerencsének köszönheti, hogy életben maradt. Az orrszarvút rendőrök mentették meg, egy rezervátum kerítésének közelében találtak rá. Sérülése miatt már alig bírt enni, és nagyon legyengült az általános fizikai állapota. Az elmúlt hat évben összesen harminc műtétet végeztek rajta, hogy a fején lévő mély sebet helyreállítsák.

Seha szépen gyógyul

Az állat megmentői a Sehawukele nevet adták a fiatal bikának, melynek jelentése: Isten irgalmazzon nekünk. A Saving the Survivors nevű szervezet vette gondozásában, akik elsősorban az orvvadászok által megtámadott és megsebesített orrszarvúak gyógyításával, rehabilitációjával foglalkozik. Johan Marais állatorvos szerint Seha gyógyulási folyamat őket is meglepte, mára már olyan állapotban van, hogy egy 2000 hektáros rezervátumban élhet újra a természetben, két ivarérett nőstény társaságában.

Még mindig van kockázat

A sok műtét ellenére Seha arcüregei még mindig szabadon vannak, ez pedig sajnos növeli a fertőzések kockázatát. Ennek ellenére az orvosai és gondozói úgy döntöttek, Rehának szüksége van a társaságra és a természetre. Valamint abban is bíznak,  hogy párosodni fog és növeli populációjának egyedszámát. Sehát hétfőn engedték szabadon, de a pontos helyét titokban tartják, hogy megvédjék a vadorzók támadásától. Csak a tavalyi év első felében 249 orrszarvút öltek meg Dél-Afrikában, ez 83-mal több, mint az azt megelőző év hasonló időszakában.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: The Guardian

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...