Saját KB bal
Saját KB jobb
Photo by Oleksandr Sushko on Unsplash

Évente 100 millió cápát ölnek meg az uszonyukért

Becslések szerint évente 100 millió cápát ölnek meg az uszonyukért, hogy aztán a szárított cápauszonyt igazi csemegeként szolgálják fel a kínai gasztronómiában.

A cápát a legtöbb ember elsősorban veszélyesnek és félelmetesnek tartja, ami sok esetben a jól ismert Cápa című film egyik félelmetes jelenetének és az összetéveszthetetlen zenei aláfestésnek köszönhető.  A cápákkal való találkozás valóban végzetes is lehet, de a cápauszony-kereskedelemmel sokkal több kárt okozunk nekik, mint amennyit ők valaha is fognak az embereknek. 70-100 cápatámadásból átlagosan 5 végződik halállal.

Nem csak értelmetlen, kegyetlen is

A cápauszony-kereskedelem és a „beszerzés” nagyrészt szabályozatlan iparág.  Semmilyen szabály nem tiltja, vagy korlátozza, hogy a foglyul ejtett cápa uszonyát hogyan távolítsák el a halászok. A cápát így egyszerűen élve megcsonkítják, levágják az uszonyát, majd visszadobják a tengerbe. Mivel a cápahúsnak nincs túl nagy értéke, a legtöbb cápavadász kifejezetten csak az uszony megszerzésére koncentrál.

Az uszonyától megfosztott cápa pedig rövidesen elpusztul a visszaengedés után.  A zsákmányszerzés módja is különösen kegyetlen, úgynevezett horogsorokkal történik. Ez az eszköz egy hosszú horgászzsinór, melyhez csalival ellátott horgokat erősítenek, tehát egy hosszú zsinór,  tele horoggal. Szinte kikerülhetetlen az állat számára.

A cápauszony-kereskedelem él és virul

Az elmúlt években számos mozgalom indult a cápauszony leves fogyasztása ellen, melyek hellyel-közzel sikeresnek mondhatók.  Sok emberhez eljutottak a riasztó tények és a kereslet csökkenést mutat. Azonban a cápauszony-kereskedelem egy több milliárd dolláros iparág, amely megnehezíti a harcot. Egy kiló szárított cápauszony nagyjából 300 dollárt ér a piacon.

Az iparág egyértelműen sérti az ENSZ felelősségteljes halászatra vonatkozó magatartási kódexét, mégis riasztó mértékeket ölt világszerte. Becslések szerint évente 100 millió cápát ölnek meg az uszonyáért, az elmúlt 15 évben 60-90 százalékkal csökkent a cápapopulációk száma. Előreláthatólag a legtöbb cápafaj 10 éven belül el fog tűnni a horogsoros halászat miatt.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: onegreenplanet

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...