Saját KB bal
Saját KB jobb
Photo by Azzedine Rouichi on Unsplash

Újabb véres támadás a Virunga Nemzeti Parkban

Az afrikai Virunga Nemzeti Park területén november 20-án történt végzetes támadás, melyben több katona és a park egyik vadőre is életét vesztette.

A Virunga Nemzeti Park Afrika legrégebbi és biológiai szempontból leggazdagabb nemzeti parkja, világörökségi helyszín. A nagyjából 80 kilométer hosszú Virunga-hegységben található. A Kongói Demokratikus Köztársaság, Ruanda és Uganda határán húzódik a területe, melynek páratlan élővilága közel 8000 km2 területen fekszik.

A hely talán a hegyi gorillákról és Diane Fossey-ről híres, aki 18 éven át tanulmányozta ezeket a csodás gorillákat a Virungában. Fossey itt is halt meg, egy brutális támadás áldozata lett, melyet az orvvadászoknak tulajdonítottak. Azonban sokak szerint Fossey kutatása és a törekvés, hogy meg akarta akadályozni szeretett gorillái turisztikai kizsákmányolását, sokak számítását keresztül húzta.

Állandó harcok színhelye

A park területén az orvvadászok pusztítása mellett folyamatos polgárháborúk és fegyveres összecsapások is jelen vannak, az elmúlt 25 évben több mint 170 gondozó és parkőr halt meg a támadások során. November 20-án, szombat este egy újabb kegyetlen és pusztító támadásról számolt be a Virunga szóvívője. Egy közel 100 fős fegyveres banda tört be a park területére és meggyilkolták Muyazimiza Kanyaruchinya dandártábornokot, aki 1995 óta a Virunga Nemzeti Park vadőre. A bátor harcos 48 éves volt, felesége és négy gyermeke gyászolja.

A nyomozás még folyik

A hatóságok nagy erőkkel kezdték felgöngyölíteni az ügyet, egyelőre úgy vélik, hogy az egykori M23-as lázadó csoport tagjaiból szerveződött alakulat mért csapást a parkra, akik jelenleg Ruanda és Uganda határán mozognak. Hetekkel korábban már támadást indítottak az Institut Congolais pour la Conservation de la Nature (ICCN) járőrállásai és két város ellen is. A kongói hadsereg visszaverte a támadásokat, de az összecsapásban több katona is életét vesztette.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: Virunga.org, FB/Delfinmosoly.DolphinSmile

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...