Saját KB bal
Saját KB jobb

Zabos, fahéjas, almás falatkák – Egyszerű recept

Ezek a zabos, fahéjas, almás falatkák egyszerűen tökéletes őszi-téli csemegék, ha valami egészséges és rostokban gazdag nasival szerenénk kedvencünket kényeztetni.

A zab hasznos rostforrás. Bár hántolják, a csíra és a korpa nem kerül eltávolításra, ezért sokkal lassabb a felszívódása, mint más gabonaféléké. A rostoknak köszönhetően kevésbé hirtelen emeli meg a vércukorszintet (alacsonyabb a glikémiás indexe). A zab természetesen gluténmentes, de a feldolgozás során szennyeződhet gluténnal. Ha ez probléma lehet, vásároljunk gluténmentes zabos termékeket (bioboltokban, nagyobb áruházakban elérhetőek).

Az alma egészséges nasi akár nyersen, akár aszalva, de ebben a zabos falatkában is remek. A rost- és vitamintartalma miatt, illetve a finom ízéért kihagyhatatlan. A fahéj, az alma legjobb barátja pedig gyulladáscsökkentő hatású, kis mennyiségben helyet adhatunk neki az egészséges kutyák étrendjében.

A zabos, almás, fahéjas falatkák elkészítéséhez az alábbiakra lesz szükséged: 

27 dkg natúr zabpehely

2 alma

1 teáskanál őrölt fahéj

1 ek. lenmag

2 ek. méz (allergia esetén használhatunk juharszirupot vagy csak hagyjuk ki)

A zabos, almás, fahéjas falatkák elkészítése:

A zabpelyhet robotgépben törjük össze egy kissé. Ne legyen liszt-állagú, hanem maradjanak benne „harapható darabkák”. Az almát szintén dolgozzuk meg, amíg darabosabb pürét nem kapunk (le is reszelhetjük).

A lenmag is őrölve kell, hiszen csak így tudnak belőle felszívódni a hasznos zsírsavak. Egy mozsárban törtjük meg kissé.

Ezek után öntsünk mindent egy nagy keverőtálba, és dolgozzuk össze az összetevőket masszává. Attól függően, hogy mekkora és mennyire lédús almákat használunk, elképzelhető, hogy kell még egy kis víz vagy zabpehelyőrlemény az ideális keksz-állaghoz.

Az elkészült tésztát nyújtsuk ki, majd keksz szaggatóval vágjunk egyforma kekszeket. Ezeket helyezzük sütőpapírra, és süssük 180°C-ra előmelegített sütőben 10-15 percig.


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: pawtracks.com; https://hu.wikipedia.org/wiki/Zab; Kép: Photo by Jayden Burdick from Pexels

 

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...