Idén is tüntetnek a cirkuszi állatok kizsákmányolása ellen

Figyelemfelkeltő, bejelentett tüntetésre invitál több állatvédő civil szervezet, amelyen a cirkuszi állatok szenvedésére szeretnén felhívni a figyelmet.
 

Idén év elején az állatvédő civil szervezetek már tüntettek a cirkuszok ellen, mégpedig a Budapesti Nemzetközi Cirkuszfesztiválon. Korábban már mi is hírt adtunk a tüntetésről:

Ti szórakoztok, az állatok szenvednek.

Az eseményről egy rövid videó is készült:

A szervezők szeretnénk leszögezni, „hogy nem a cirkuszok ellen vannak, és szerintük az állatszámok kivonása egyáltalán nem jelenti a cirkusznak, mint művészi tevékenységnek a megszűnését. Egy felvilágosult, modern ember nem az állatok nyomorúságán szórakozik, hanem a kivételes emberi teljesítmények ragadják magukkal.”

Meglátásunk szerint egy cirkusz lehet nagyon sikeres állati produkciók nélkül is. Láthattuk a Cirque du Soleil esetében, hogy világhírűvé is válhat valaki ha elég kreatív, és mindehhez nincs arra szükség hogy élőlények szenvedjenek.

Az aranyos állatok színpadi szerepeltetése mögött brutális dolgok zajlanak. A mostani tüntetésük a Magyar Nemzeti Cirkusz jubileumi rendezvénysorozata ellen lesz, mert náluk megtalálhatóak többek között olyan vadállatok, akiknek nincs keresnivalójuk egy cirkuszban, hiszen nem ez a természetes élőhelyük. Van náluk egy indiai elefánt, Szandra, vannak tevéik, háziállataik, és ami a legmegdöbbentőbb: nemrég beszereztek egy zsiráf bébit is! A kis zsiráf neve Zambesi. Megdöbbentő volt látni a rémült tekintetét a mostani “élőhelyén” ahol alig fér el, egyedül van, magányos… Neki a családjával lenne a helye! Ez azért is elképesztő, mert a hatályos rendelet szerint, annak hatályba lépését követően befogott, vadon élő állatokat nem lehet cirkuszban tartani és szerepeltetni! Zambesi beszerzésének történetét, eredetét nem ismerjük, ennek kivizsgálása folyamatban van. – írják a szervezők.

Jogi és történeti háttér:

http://net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=A0700222.KOR&celpara

12. § (1) Ez a rendelet a kihirdetését követő 30. napon lép hatályba.

(3) Olyan vadon élő állat, amelyet e rendelet hatálybalépését követően fogtak be, cirkuszi me-
nazsériában nem tartható és nem szerepeltethető.

Ennek kiegészítése a 2009. évi LXXVI. törvény/Kormányrendelet cirkuszi menandzséria működtetéséről.

Itt egy rövid összefoglaló, hogy mi is a baj a cirkuszokkal:

http://www.vegantarsasag.com/2014/01/allatok-szorakoztatasban.html

http://zoldella.blog.hu/2013/11/18/a_cirkusz_moka_kacagas_es_vattacukor

Egy videó mindenféle állatkínzásról, ahol egy volt cirkuszi dolgozó mondja el, mit látott 2,5 év alatt amíg ott dolgozott. Itt látható, hogyan kínozzák az állatokat a kiképzésük alatt.

Anglia:

http://www.nlcafe.hu/szabadido/20110328/sokkolo_rejtett_kameras_felvetel_egy_cirkuszi_ele-
fant_bantalmazasarol__eros_idegzetueknek/

Lássuk, hogy hol tiltották eddig be a vadállatok szerepeltetését a cirkuszokban:

http://www.ad-international.org/animals_in_entertainment/go.php?id=281

 

 

(kutyabarát.hu)

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...