Saját KB bal
Saját KB jobb
Barbara Fraatz képe a Pixabay -en.

Egy egész elefántcsordát költöztetnek Angliából Kenyába

Nem mindennapi eseményre készülnek Angliában, fogságban született elefántokat költöztetnek vissza természetes élőhelyükre, Kenyába.

Egy 13 tagú elefántcsorda minden tagját elköltöztetik Kenyába egy angliai magánvadasparkból. A csorda legtöbb tagja már fogságban született, így kérdéses hogyan fog sikerülni a „visszavadítás”, de az állatvédők szerint sikeres lehet.  A csorda tagjai egy kivételével a Canterburyhez közeli Howletts vadasparkban születtek, három borjú is van köztük.

Egyedülálló küldetés

Az akció a maga nemében teljesen egyedülálló és óriási vállalkozás. Az elefántokra többek között egy hétezer kilométeres repülőút is vár Kenyába, az utazásnak csak ez a része elképesztő felkészültséget és körültekintést, valamint gondos szervezést igényel. A projekt sikeréért több szervezet fogott össze, az Aspinall állatvédő alapítvány, a kenyai vadvédelmi hatóság és a Sheldrick Wildlife Trust vadmentő szervezete koordinálja a nagy utat.  A jelenlegi tervek szerint az elefántok nagy méretű ketrecekben kerülnek majd szállításra, altatás nélkül. A feltételek kialakításában dél-afrikai elefántszállítási szakemberek segédkeznek.

Megfigyelés előtte, utána

Mielőtt azonban elindul a karaván, nemcsak a technikai és logisztikai feltételeket kell megteremteni, hanem az állatok pszichés felkészítésével is foglalkozni kell. Az indulást megelőzően már egy ideig a szállító ketrecekben fogják tartani őket, hogy hozzászokjanak a mérethez és minél kevesebb stresszt okozzon nekik az út. Miután megérkeztek Kenyába, legalább fél évig még karámban lesznek szoros megfigyelés alatt. Gondozóik ez idő alatt megfigyelik, hogyan alkalmazkodnak a megváltozott éghajlathoz és a betegségekhez.

Túl vannak több sikeres visszaszoktatáson

Az angol vadasparkot üzemeletető Aspinall alapítvány már túl van több sikeres visszaszoktatáson. Gorillákat és orrszarvúakat is vittek már vissza a vadonba sikerrel. Mivel az afrikai elefántok mindkét faja, a szavannai és az erdei is kihalás szélén áll, így nagy figyelem kíséri a csorda visszatérését és a  projekt eredményét. Amennyiben sikeres lesz a visszaszoktatás, remélhetőleg a világ többi, fogságban tartott elefántját is elkezdik visszavinni oda, ahová tartoznak.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: TheGuardian, MTI

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...