Saját KB bal
Saját KB jobb
unsplash

Lelőtték az egyetlen és utolsó walesi arany sast

A Walesben élő arany sast mindenki ismerte a környéken, dokumentumfilm készült róla és saját Facebook oldala is volt.

A halott arany sast egy túrázó találta meg egy hegyoldalon még a nyár folyamán. A hatóságok azt állították eddig, hogy a madár halálát egy gombás fertőzés okozta, azonban állatvédők kikérték a vizsgálat során készült röntgenfelvételeket. Ezekből pedig egyértelműen kiderül, hogy a madarat legalább kétszer meglőtték. A madár 12 évig élt az országban.

A BBC forgatott róla dokumentumfilmet

Iolo Williams, a BBC Springwatch műsorvezetője a The Last Wilderness of Wales (Wales utolsó vadonja) című dokumentumfilm forgatása során hetekig kísérte figyelemmel az arany sast, aki egy igazi celeb volt a környéken. Iolo megdöbbenve és szomorúan osztotta meg a hírt Twitter oldalán, elmondása szerint teljesen letaglózta a madár halála és annak oka. Az esetből szerinte látszik, hogy még mindig rengeteg olyan embernek van puskája, akinek nem szabadna, hogy legyen. Williams a forgatás során nem csak a madarat ismerte meg „közelről”, hanem a környéken élők rajongását is a madár iránt. Bármerre járt az országban, mindenhol csodálták és óvták a madarat, büszkék voltak rá a helyiek.

Társat akartak neki

Iolo a forgatás után elhatározta, hogy megfelelő szakmai segítséggel talál egy társat a madárnak, hogy fészket rakhassanak és szaporodhassanak. A sasnak saját Facebook oldalt is készítettek, ahol megosztották a róla készült fotókat és az észlelési időpontokat. Előfordult olyan is, hogy hónapokig nem látták, de idővel mindig felbukkant a környéken.  Az eredetileg fogságban élő madarat 12 évvel ezelőtt engedték szabadon, és egészen idén nyárig boldogan és békésen élt utolsó arany sasként a területen.  A 2,2 méter szárny fesztávolságú arany sas már 1850-ben kipusztult Walesben, így nem véletlenül kísérte nagy figyelem a madár elengedését és megfigyelését.

A hatóságok szerint nem a lövés okozta a halálát

A boncolási jegyzőkönyvben több, krónikus elváltozásról írtak az orvosok, többek között gombás fertőzésről, melyek miatt kiszáradás és tápanyaghiány okozta a halálát. Azt elismerték utólag, hogy valóban mutat a röntgenfelvétel két lövedéket, de szerintük a halált nem ez okozta.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: focusingonwildlife.com

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...