Saját KB bal
Saját KB jobb
Greenpeace Africa

Jobb térerőt keresett a legénység, ez okozta a katasztrófát Mauritiuson

A napokban hozták nyilvánosságra azt a jelentést, mely a mauritiusi olajszennyezés okait tárta fel. A jelentés egyértelműen rávilágít arra, hogy emberi mulasztás történt. Nem is akármilyen.

A japán Nagashiki Shipping  tankere, az MV Wakashio 2020. július 25-én feneklett meg Mauritius partjainál, komoly ökológiai katasztrófát okozva. A sérült hajóból több tonnányi dízel és olaj ömlött az Indiai-óceánba. A hajó négyezer tonna üzemanyagot szállított Brazíliából Szingapúrba, panamai zászló alatt. A baleset után nem sokkal 27 delfin tetemét találták meg a partokon, az ország környezeti vészhelyzetet hirdetett, a kármentesítés azóta is folyik. Egyelőre felmérni sem lehet, hogy milyen kárt okoz az ökoszisztémában a brutális szennyezés, melynek eltávolítása nemzetközi összefogásban zajlik.

Nyilvánosságra hozták a jelentést

A baleset okáról készült jelentést a hajózási társaság múlt hét pénteken hozta nyilvánosságra. A baleset egyértelműen azért következett be, mert a hajó letért az útirányról azért, hogy a partot megközelítve jobb térerőt érjenek el és a személyzet tudjon telefonálni. A legénység egyik tagjának ugyanis születésnapja volt.  A kapitány adott utasítást arra, hogy közelítsék meg a partot 5 mérföldre, hogy erősebb telefon-és internet jelet érjenek el, hogy a legénység tagjai kommunikálni tudjanak családtagjaikkal.  Az irányváltás miatt a hajó egy korallzátonyra futott, ahol megtörtént a tragédia.

Beláthatatlan következmények

A kiömlött olaj következményei egyelőre megjósolhatatlanok. Az biztos, hogy ezen a szakaszon olyan biológiailag gazdag és ritka ökoszisztéma van, mely ma már nagyon ritka. Számos növény és tengeri faj egészen egyedi ebben a régióban, csak itt találhatók meg. Egy ilyen szennyezés szinte mindenre hatással van. Nem csak a konkrét kiömlő olaj, amit a víz felszínén lát az ember, hanem a kioldódó vegyületek károsítják a környezetet egészen az óceán mederig.  Az olajfolt eltávolítása tehát nem oldja meg a problémát és  visszafordíthatatlan szennyezési folyamatot.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: onegreenplanet.org

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...