Saját KB bal
Saját KB jobb
pexels

A NASA egyetlen nap alatt 27 öreg és beteg majmot altatott el

A The Guardian információi szerint a NASA kutatóközpontjában élő összes majmon eutanáziát követtek el ahelyett, hogy egy rezervátumba küldték volna őket.

2019. február 2-án a NASA Ames kutatóközpontjában 27 majom altatására került sor. Ezzel az összes ott élő majmot eutanizálták. A rendelkezésre álló dokumentumok szerint az állatok öregek voltak és többségük beteg is volt. 21 Parkinson-kórban szenvedett.

Az állatvédők mélységes megdöbbenésüket és felháborodásukat fejezték ki, hiszen már egy ideje több csoport is dolgozik azon, hogy a laboratóriumokban kiöregedett és „elhasználódott” állatok legalább nyugdíjas éveiket méltó körülmények között töltsék. Ez általában egy olyan rezervátum vagy menhely, ahol megfelelő körülményeket és ellátást tudnak biztosítani számukra. John Gluck, az Új-Mexikói Egyetem állatetikai szakértője is bírálta a NASA döntését. Véleménye szerint ezek a majmok eleget szenvedtek a laboratóriumi körülmények között és megérdemelték volna, hogy legalább esélyt kapjanak egy pár háborítatlan és kényelmes évre.

Régóta használnak majmokat

A NASA már a 60-as években is használt majmokat. Egy Ham nevű csimpánz teljes kiképzés után 1961-ben repült az űrbe, így az első majom lett, aki űrutazáson vett részt. Rövid küldetését sikeresen elvégezte és biztonságosan landolt az óceánban.  A most elaltatott 27 majom nem vett részt ilyen kutatásokban. A majmokat a LifeSource BioMedical céggel közösen tartották a kutatóközpontban, akik befogadták az állatokat, miután azok otthon nélkül maradtak. A gyógyszercég vezérigazgatója is reagált a nyilvánosságra került dokumentumokra. Stephanie Solis elmondta, hogy menedéket és ellátást biztosítottak ezeknek az állatoknak saját költségükön és semmilyen kísérletet nem végeztek rajtuk. Véleménye szerint az állatok annyira idősek és betegek voltak, hogy az eutanáziával további szenvedésektől óvták meg őket.

74 ezer majom állatkísérletekben

Az USA-ban évek óta hivatalosan is csökkenteni akarják az állatkísérletekbe bevont főemlősök számát. A Nemzeti Egészségügyi Intézetek már 2015 óta nem használnak csimpánzokat, de egyéb laboratóriumok 2017-ben összesen 74 ezer majmot használtak fel különböző kísérletekre. Általában olyan gyógyszer kutatásokban hatékonyabbak, mint például az egerek, melyek az embereket is érintő betegségekre keresik a megoldást.

Bohata Krisztina

Forrás: The Guardian

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...