Saját KB bal
Saját KB jobb
unsplash

A világon elsőként mesterséges csirkehús értékesítését engedélyezték Szingapúrban

A világon elsőként Szingapúrban engedélyezték a mesterséges csirkehús, vagyis a laboratóriumi körülmények között előállított csirkehús értékesítését.

Az engedélyt egy San Franciscó-i startup, az Eat Just kapta meg a Szingapúri Élelmiszerbiztonsági Hivatala (SFA) döntése értelmében. A „tiszta”, vagyis élő állat leölése nélkül előállított hús előállítását és értékesítését óriási várakozás előzte meg, hiszen egy olyan folyamat startkövét jelenti, mely óriási hatással lehet a klímaváltozás elleni küzdelemben. A mesterséges húsból először csirkehús falatokat fognak készíteni, egyelőre azonban nem tudni, hogy pontosan mikor kerülhet a fogyasztók asztalára.

Biztonságosnak értékelték

Az SFA szerint egy szakértői munkacsoport vizsgálta meg az Eat Just gyártásellenőrzési és tesztelési adatait. „A tervezett felhasználási mennyiség az emberi fogyasztás szempontjából biztonságos, ezért Szingapúrban értékesíthető a termék az Eat Just csirkefalatkáinak összetevőjeként” – írta a hivatal. A kereslet egyre inkább növekszik az alternatív húsfélék iránt, hiszen a fogyasztók egyre tudatosabban tesznek az állatok jólétéért és környezetért. Az alternatív húsok piaca akár 140 milliárd dolláros (41 ezer milliárd forint) is lehet a következő évtizedben, ami a globális húsipar nagyjából 10 százalékát jelenti.

Ez nem növényi alapú húshelyettesítő

A most engedélyezett mesterséges hús nem keverendő össze a növényi alapú húshelyettesítő termékekkel. Utóbbiak már számos élelmiszeráruház és étterem kínálatában megtalálhatóak. Az Eat Just termékei azonban nem növényi alapúak, hanem állati izomsejtekből állítják elő őket laboratóriumi körülmények között. Fontos tudni, hogy az eljárás során nem használnak antibiotikumokat.

Élesedik a verseny

A mesterséges hússal foglalkozó startupok legnagyobbjai, az izraeli székhelyű Future Meat Technologies és a Bill Gates támogatását élvező Memphis Meats gőzerővel igyekeznek belépni a piacra megfizethető és ízletes termékeikkel. A szingapúri Shiok Meats jelenleg laboratóriumi körülmények között próbál rákhúst előállítani. A cégek nagy része a mesterséges húsok fogyasztásával járó környezeti előnyöket hangsúlyozza, azonban nem teljesen biztos, hogy minden alternatíva segíti a klímaváltozás lassítását. Néhány kutató szerint egyes megoldások ártalmasabbak is lehetnek környezetvédelmi szempontból, mint az igazi húsok előállítása.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: MTI

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...