Saját KB bal
Saját KB jobb

Kiszabadították a kínai delfináriumban raboskodó híres beluga párt

A beluga pár 8 évig volt egy kínai akvárium foglya. Több éves szervezői munkának köszönhetően most végre szabadon élhetnek egy delfin menhelyen, Izlandon.

Kis Szürke és Kis Fehér egy kínai delfináriumban tengődtek fogságban, ahol csupán annyi volt életük értelme, hogy a látogatók testközelből csodálhassák meg szépségüket. Most egy hosszú, de zökkenőmentes akciónak köszönhetően végre sikerült elszállítani őket egy delfinek számára kialakított 8 hektáros öbölbe, ahol a két beluga végre újra szabadon élhet.

Fehér, babaarcú óriások

A beluga, más néven fehér delfin, egészen különleges teremtmény. Szemük kivételével egész testük tejfehér, ez különbözteti meg őket az összes többi cetfélétől. Akár öt méter hosszúra is megnőhetnek, testtömegük 500-1500 kilogramm között mozog.  Formájuk is rendhagyó, homlokuk hólyagszerűen tornyosodik felfelé. Nincs „csőrük” és hátúszójuk, mellúszójuk viszont széles és kerek.  Farokúszójuk is egészen más mint a többi delfiné, sokkal szélesebb, középen mélyen bemetszett és ferdén oldalra tartják.

Visszatérés az óceánba

A mentési és szállítási akciót a Sea Life Trust szervezte és vezényelte le. Nem volt egyszerű vállalkozás, hiszen ezeket az óriási állatokat biztonságosan Kínából Izlandra szállítani rengeteg kérdést vetett fel. A mentési akcióra azért nyílt lehetőség, mert az akvárium új tulajdonosok kezébe került, akik hozzájárultak a belugák elszállításához. Gondos előkészítés és tervezés után aztán útra keltek a delfinek és ma már új otthonukban lubickolnak, Izlandon.

A beluga mentés nagykövetei

A Sea Life Trust történetében ez volt az első ilyen nagy szabású mentőakció, melyben belugákat szállították  távoli új otthonukba.  Elmondásuk szerint azonban nem ez volt az utolsó, hiszen a menhelyen van még hely további belugák számára, így hamarosan elkezdik tervezni a következő mentést.  Kis Szürke és Kis Fehér a beluga mentés emblematikus alakjai lettek, az elsők, akik ilyen hosszú utat tettek meg új otthonukig.  A mentésben részt vett John Bishop humorista is, aki dokumentumfilmet forgatott az egész folyamatról, az utazásról és a belugák megérkezéséről. Elmondása szerint egészen fantasztikus és felemelő érzés volt végigkísérni a két delfint az úton és látni, ahogy először találkoznak 8 év után az óceánnal.

Ezen a linken támogathatod, de akár örökbe is fogadhatod Kis Szürkét és Kis Fehért. Nézzétek meg a mentésről készült riportot:

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: SeaLifeTrust.org, Wikipedia, Onegreenplanet

Cover: Aaron Chown PA Wire

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...