Saját KB bal
Saját KB jobb
AFP/Ronaldo Schemidt

Újabb győzelem! Wales betiltotta a vadállatok cirkuszi szerepeltetését

Az Egyesült Királyság tagországa, Wales, július 15-én kimondta, hogy országukban a jövőben tilos a vadállatok cirkuszi szerepeltetése.

A walesi parlament július 15-én szavazta meg a vadállatok cirkuszi szerepeltetésének betiltását. A törvényjavaslat teljes támogatással ment át a parlamenten, nem volt sem tartózkodás, sem ellenszavazat. Wales ezzel a döntéssel csatlakozott Angliához  és Skóciához, ahol már korábban megszavazták a cirkuszos törvényeket.

Decemberben lép életbe

Wales törvénye december 1-jén lép életbe, ezután tilos lesz oroszlánok, elefántok, tigrisek vagy medvék tartása és szerepeltetése cirkuszokban. Wales így a 47. ország lett, ahol az emberek nem szeretnének többé azon szórakozni, hogy kizsákmányolt és fogságban tartott állatok szomorú produkcióit nézik. A törvény életbe lépésével az állatos utazó cirkuszok is megszűnnek. Nem pakolnak fel kis vagonokba és teherautókba többé hatalmas állatokat, hogy borzasztó körülmények között zötykölődve turnéztassák őket végig az országon.

Az ADI (Animal Defender Internatinal) elnöke és munkatársai végigkísérték a folyamatot, segítettek a törvényjavaslat előkészítésében. Jan Creamer, az ADI elnöke a szavazás után e-mailen gratulált a döntéshez és óriási mérföldkőnek nevezete, hogy egy több mint 100 éves hagyományt sikerült megváltoztatni az országban az állatok érdekében.

Szomorú valóság

A cirkuszokban élő vadállatok képzése és betörése nem tud működni fizikai erőszak és fájdalom nélkül. Minden állat, akit a cirkuszokban látunk és természetes viselkedésétől távol álló produkciót mutat be, az kényszerítés hatására cselekszik. Az állatok alapvető szükségleteinek (táplálás) kielégítése nem jelent megfelelő tartást. Elefántok, tigrisek élnek minimális életterületen, ketrecekben, elszakítva fajtársaiktól, megfosztva szabadságuktól, megfosztva az életüktől. Ezek az állatok sokszor lesznek apatikusak, depressziósak vagy éppen agresszívak, kiszámíthatatlanok.

A vadállatos cirkuszok betiltásával kapcsolatos  első mérföldkő és áttörés 2017-ben volt, amikor az USA legnagyobb utazó cirkusza, a Ringling Bros. és a Barnum & Bailey több mint 140 évi működés után beszüntette tevékenységét a csökkenő nézőszámra és a magas fenntartási költségekre hivatkozva. Az igazsághoz azonban az is hozzátartozik, hogy a cirkusz bezárásához nagyban hozzájárult az állatvédelmi lobbi, mely folyamatosan támadta tevékenységüket és leleplező fotókat, dokumentumokat hozott nyilvánosságra az állatok tartási és trenírozási körülményeiről. 

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: ADI

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...