Saját KB bal
Saját KB jobb
picturesofscotland.co.uk

Skóciában betiltották a fókák vadászatát és kilövését

Skóciában június 17-én életbe lépett a törvény, miszerint tilos fókákra vadászni és kilőni őket a kereskedelmi halászat érdekében .

A Human Society International (HSI) adta hírül, hogy június 17-től Skóciában tilos kilőni a fókákat, melyek a vadászok szerint a kereskedelmi halászatot veszélyeztetik.  A jelenlegi határozat tulajdonképpen egy meglévő törvény módosítása, mely lehetővé tette engedélyek kiadását fókák vadászatára. Ezzel pedig az illegális fókavadászatnak is teret engedett.  Az új törvény értelmében a büntetés akár 12 hónap börtön és 40 000 angol font pénzbüntetés is lehet. A HSI és a kormány adatai szerint 2011 óta összesen 1917 fókát lőttek le azért, hogy védjék a halászati tevékenységet.

Fotó: pixabay
Évekig dolgoztak az eredményért

A HSI tengerészkutatója Mark Simmonds és csapat évek óta figyelik a skót vizeket és nagyon aggasztónak találták a fókákkal szembeni fellépést. Megfigyeléseik szerint riasztóan sok egyedet lőnek le, sokukat pedig megsebesítik vadászat közben. Ezek az egyedek rendszerint lassan és fájdalmasan halnak meg, többségük meg sem jelenik a hivatalos statisztikában.  Hosszú évekig dolgoztak azon, hogy tudományos bizonyítékokat nyújtsanak be a törvényhozóknak arról, milyen fontos a fókák szerepe az ökológiai egyensúly fenntartásához.  Érthetően óriási eredményként könyvelték el a mostani törvénymódosítást.

Ugyanakkor azt is elismerik, hogy a halgazdaságok vezetőinek joguk van megvédeni állományaikat a fókáktól. Ezt azonban sokkal humánusabb módszerrel kell elérniük, nem pedig azok kilövésével. Erre vonatkozóan további javaslatokat is tesznek a halászati vezetőknek.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: onegreenplanet.org, HSI

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...