Saját KB bal
Saját KB jobb
Adam Parascandola/HSI

Újra megnyitott a Yulin kutyahús fesztivál Kínában

Az elmúlt években rengeteg erőfeszítést tettek állatvédők és egészségügyi szervezetek, hogy megakadályozzák a Yulin fesztivál újabb megrendezését, de ez sajnos nem sikerült.

Mint minden évben, idén is megrendezik azt a 10 napos Yulin kutyahús fesztivált, ahol kutyákat lehet vásárolni kifejezetten étkezés céljából. A fesztivál területén borzasztó körülmények között, szűk ketrecekbe zsúfolva árulják az élő állatokat, de a helyszínen le is vágják és fel is dolgozzák őket, ha erre van igény.  Évek óta óriási nemzetközi felháborodás és tiltakozás kíséri az eseményt, mégsem sikerült elérni, hogy véget vessenek a kutyahús piacnak.

Lassan őrölnek a kínai malmok

A kutyák védelmében annyi előrelépés történt az országban, hogy a mezőgazdasági minisztérium élő állat kategóriából áthelyezte őket házi kedvenc kategóriába. Sokan azt gondolták, ez elég lesz ahhoz, hogy ne nyisson ki többet a kutya-vágóhíd Yulin-ban, de sajnos tévedtek. Még az sem állította meg a fesztivál szervezőit, hogy Sencsenben például már a törvény mondja ki, hogy tilos kutyahúst fogyasztani. A koronavírus miatt pedig már nem csak állatvédők,de egészségügyi szervezetek is tiltakoztak, mivel egy ilyen piac igen magas járványügyi kockázatot is jelent.

Civilek mentik a kutyákat

A  Humane Society International (HSI) önkéntesei eddig tíz kölyökkutyát mentettek ki hasonló piacokról . Arról számoltak be, hogy bár a kormány intézkedési miatt a kereskedőknek nehezebb beszerezni az „árut”, a kereslet nem nagyon mutat csökkenést.  Kutatási adataik szerint évente több mint 30 millió kutyát ölnek meg Ázsiában a húsuk miatt.  Yulin-ban kifejezetten erre a célra tenyészetek is működnek.

Fotó: Jean Cung/HSI

Bízzunk benne, hogy az ilyen véres, kegyetlen és minden jó érzést mellőző tradíciókat is sikerül végre elhagyniuk a kínai embereknek. Fontos megjegyezni azonban, hogy nagyon sok ellenzője és tiltakozója van a kutyahús fogyasztásnak és a fesztiválnak Kínában is. Rengeteg helyi állatvédő szervezet dolgozik együtt külföldi segítséggel, hogy elérjenek valamilyen változást.

Bohata Krisztina

(Kutyabarat.hu)

Forrás: HSI, Reuters

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...