Saját KB bal
Saját KB jobb
nazret.com

Hat elefántot öltek meg egyetlen nap alatt orvvadászok Etiópiában

A Mago Nemzeti Parkban hat elefántot öltek meg egyetlen nap alatt orvvadászok. A park vezetője szerint soha nem történt még ilyen mészárlás a területükön.

Nemhogy a park területén, de egész Kelet-Afrikában emberemlékezet óta nem történt még ilyen kegyetlen és tömeges pusztítás. Ganabul Bulmi, a Mago Nemzeti Park vezetője elmondta, hogy az elefántokat múlt héten gyilkolták meg, miközben elhagyták a park területét és egy folyóhoz mentek inni. Miután az orvvadászok megölték a hat elefántot, eltávolították az összes agyarukat.

A park dolgozói szinte sokkot kaptak, amikor felfedezték a tetemeket, soha nem láttak még ilyet. Egyelőre még az sem biztos, hogy összesen hat elefánt esett áldozatul. Elképzelhető, hogy további két példányt is elejtettek, egyelőre keresik őket a park területén.

Egyedülálló eset

Etiópiában több mint 10 000 elefánt élt a 70-es években. Az orvvadászat és az élőhelyek pusztulása miatt ez a szám mára nagyjából 2500-3000 körül van. A vadon élő állatok védelmére létrejött szervezet vezetője úgy gondolja, hogy Etiópiában  eddig nem volt szervezett orvvadászat.  Megrendelésre és alkalmanként csaptak le jókora fizetségért helyi vadászok. Tavaly összesen 10 elefántot ejtettek el egész évben. Ezért sokkoló és merőben különböző a múlt heti tömegmészárlás.

A célország: Kína

A legtöbb orvvadász kínai és ázsiai megrendelésre dolgozik, az elefántagyarak, orrszarvú tülkök legnagyobb része ezekbe a délkelet-ázsiai országokba kerül. 2015-ben összesen 6,1 tonna elefánt agyarból készült dísztárgyat, csecsebecséket, ékszereket és faragványokat foglaltak le és semmisítettek meg a hatóságok. Az utóbbi időben a COVID-19 járvány elterelte a figyelmet az orvvadászokról, a hatóságok emberi teljesen más területekre koncentráltak. Ennek is köszönhető a múlt heti etiópiai eset.

.

Fotó: Zacharias Abubeker/AFP/Getty
Az összes afrikai elefánt veszélyben van.

A Babile Elephant Sanctuary az ország legfontosabb és legnagyobb elefánttartománya. Jelenleg 500 lakója van, akik szintén ki vannak szolgáltatva az orvvadászatnak.  Sajnos az egész kontinensen hiányzik egy átfogó vadállat védelmi program így az Afrikában élő nagyjából 400 000 elefánt ki van szolgáltatva az illegális trófea kereskedelemnek. Országonként másként kezelik a helyzetet. Sok helyen a politika egyáltalán nem foglalkozik az orvvadászat problémájával, máshol pedig inkább pénzt csinálnak belőle és engedélyezik a vadászatot.

Botswanában például, ahol nagyjából 130 000 elefánt él, tavaly megszüntettek egy öt éve bevezetett vadászati tilalmat és újra elkezdtek vadászati engedélyeket árulni. Ezt azzal magyarázzák, hogy sok elefánt kárt tesz a gazdálkodó emberek földjein, letarolják az ültetvényeket és tönkreteszik az infrastruktúrát. Természetvédelmi szervezet szerint viszont az engedélyezett vadászat növeli a keresletet, ezzel pedig az illegális orvvadászatot is táplálja.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: TheGuardian

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...