Saját KB bal
Saját KB jobb

A flamingók titkos élete, avagy barátság egy életen át

Kutatók megfigyelései szerint a flamingók szociális élete nagyban hasonlít az emberéhez és közel sem annyira unalmas vagy esetleges, mint gondolnánk.

Az állatok érzelmi világán csak az utóbbi évtizedekben kezdtünk el mi emberek töprengeni és kutatásokat végezni. Ennek eredményeként ma már egy tudatosan gondolkodó és tájékozott ember pontosan érti, hogy mi a baj az állatkertekkel, az állatos cirkuszokkal, az elefántlovaglással vagy éppen a delfináriumokkal. Tudósok és szakemberek bizonyították be, hogy az állatok képesek olyan érzelmek megélésére mint a gyász, veszteség, depresszió vagy magány. Bizonyos állatfajok szokásai pedig kifejezetten hasonlítanak az emberéhez. Ilyenek a flamingók is.

Igaz barátságokat kötnek

Amikor flamingókat látsz nagy csapatban, közelebbről megvizsgálva kivehető, hogy kisebb csoportokba verődnek. Úgy, mint amikor távolról megfigyelsz embereket egy zsúfolt parkban, vagy közösségi térben. A nagy egység kis részletekre tagozódik. Ezek a kis baráti társaságok, „klikkek”, akik együtt jöttek, együtt mennek, együtt töltik az időt. A flamingóknak ugyanígy megvannak a saját klikkjeik. A Behavior Processes szaklapban nemrég megjelent tanulmány pedig egyértelműen alátámasztja azt a teóriát, hogy a flamingók társasági élete nagyon hasonló az emberekéhez.

a flamingók egy életre kötnek barátságokat
Fotó: pexels
Megfigyelés öt éven keresztül

Az Egyesült Királyságban található Slimbridge Wetland Centre-ben öt éven keresztül tanulmányoztak egy flamingó populációt. Ezen a helyen számos madárfaj található, akikről már bebizonyosodott, hogy egy életre választanak párt maguknak. A kutatók szerint ez a tézis a flamingókra is igaz, de a megfigyelések során ennél sokkal többet tudtak meg szociális életükről. Igazolták, hogy a flamingók nem csak társat, hanem azonos nemű barátot vagy barátokat is választanak maguknak. Ezekkel aztán együtt lógnak, újra és újra együtt töltik az idejüket. A flamingók azokat a fajtatársaikat is kiválasztják, akikkel nem akarnak barátkozni. Bizonyos társaikat mindig és konzekvensen elkerülik, pont úgy, mint amikor egy nagyobb közösségben valaki nem szimpatikus számunkra. Ezek a kapcsolatok – mind a baráti, mind a kiközösítő – aztán egész életük végéig fennmaradhatnak, mely akár 50-60 év is lehet. A megfigyelők egyértelműen állítják, hogy a flamingók tehát nemcsak véletlen találkozgatnak társaikkal, hanem tudatosan építenek kapcsolatokat egész életükre.

Barát a bajban

A kutató csapat azt is megfigyelte, milyen befolyással van a flamingók egészségi állapota a barátságokra. Meglepődve tapasztalták, hogy azok az egyedek is folytatták a szocializációt és a kapcsolatépítést, akik valamilyen betegségben szenvedtek. Ebből arra következtettek, hogy nagyon fontos számukra az együtt töltött idő és számítanak egymásra, amikor bajban vannak.

Ezek a kutatások és megfigyelések is bizonyítják, hogy az állatok érzelmi élete mennyire gazdag és bonyolult.  Különleges védelmet és törődést érdemelnek részünkről, de leginkább azt, hogy szabadon élhessék az életüket természetes környezetükben.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: mnn.com

Fotók: pexels

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...