Saját KB bal
Saját KB jobb

Föld Napja a Remény jegyében

Tegnapelőtt mutatták be a Dr. Jane Goodall életét és munkásságát bemutató új dokumentumfilmet.

A világpremierrel egy időben hazánkban is bemutatták a világhírű etológus és természetvédő életéről szóló filmet. A National Geographic filmjében új aspektusból ismerhetjük meg a remény harcosát.

Csimpánzok

Dr. Jane Goodall szeretete a csimpánzok iránt gyermekkorában kezdődött, amikor Édesapjától plüssmaci helyett egy plüss csimpánz kapott ajándékba. A kis Jane annyira megkedvelte a mókás figurát, hogy saját bevallása szerint innen eredeztethető az állatok iránti vonzalma. Jubilee, a játék csimpánz most már Dr. Goodall íróasztalán csücsül.

Hatvan évvel ezelőtt kezdődött az a történet, amely egy fiatal lányról szól, aki mit sem törődve a konvenciókkal, a főemlős-kutatás kiemelkedő alakja lett. A fiatal Jane nem járt egyetemre, nem vett rész olyan formális oktatásban, amely meghatározta volna a kutatási módszertanát. Ő egyszerűen csak meg akarta ismerni a csimpánzokat. Módszerei naivak voltak, de épp ez a naivitás és eredendő kíváncsiság vezetett ahhoz, hogy örökre megváltoztatta az állatokról, az állatok viselkedéséről és az etológiáról alkotott fogalmainkat. A fiatal Jane alaposan megfigyelte a Gombe Nemzeti Park csimpánzcsaládjait. A közelükbe merészkedett, és elfogadtatta magát velük. Észrevette, hogy az állatok nem csak érzelemmentes ösztönlények, hanem szociális kapcsolataik, interakcióik vannak. Ma már bátran mondhatjuk, hogy személyiségek. Hatalmasat csalódott, amikor megfigyelte, hogy a csimpánzok képesek a hatalmaskodásra és a viszálykodásra. Addig úgy hitte, az önzés és a gonoszság kizárólag emberi tulajdonságok.

goodallMódszerei miatt rengeteg kritika érte, kutatásait pellengérre állították. Vizsgálatai azonban olyan tényszerű bizonyítékokat mutattak be, amelyek a kutatók addigi elméleteit az állatok és emberek közötti különbözőségről hitelesen cáfolták. Megfigyelései révén kiderült, hogy az addig kizárólag emberi tulajdonságnak hitt eszközhasználat a csimpánzok körében is megfigyelhető.

Gombétól a globális környezetvédelemig

goodallDr. Goodall kutatási módszertana és eredményei ledöntöttek egy olyan falat ember és állat között, amelynek köszönhetően átalakult a fajok viszonya, az egymás iránti tisztelet és az, ahogy emberként más fajokra nézünk.

Ahogy jobban megismerte és meg akarta óvni a csimpánzokat, Dr. Goodall rájött, hogy a gombei csimpánzok csak akkor menthetők meg, ha az élőhelyüket biztonságban meg tudják tartani. Ez pedig függ a környező települések lakóitól, az ő munkalehetőségeiktől és elköteleződésüktől. Nem helyi, hanem sokkal összetettebb probléma, emiatt pedig összefogásra, széleskörű szervezésre és nevelésre van szükség, hogy megoldást találjanak rá. Így lett kutatóból aktivista, majd idővel a globális környezetvédelem egyik leghitelesebb követe, aki fáradhatatlanul járja a világot, hogy eljuttassa az üzenetet mindenkihez.

A National Geographic új dokumentumfilmjében olyan ismert környezetvédők – és egyben Dr. Goodall közeli ismerősei – szólalnak meg, mint Dr. Richard Wrangham vagy Harry herceg.


Forrás és képek: ng.hu; wikipedia: By William Waterway – Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=18457292; By Muhammad Mahdi Karim – Own work, GFDL 1.2, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=72964222 Indexkép: pexels.
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...