Saját KB bal
Saját KB jobb

Ez a csodás fa lett az Év Fája idén

Az Év Fája szavazást idén hetedszerre hirdették meg, több mint ötezer szavazat érkezett a szebbnél szebb fákra.

Az Év Fája szavazást minden évben az Országos Erdészeti Egyesület és az Év Fája Kuratórium hirdeti meg és bonyolítja le. Minden év végén a következő év fájára lehet szavazni, tehát a most megválasztott fa a 2020-as Év Fája lesz. A szavazás október végén kezdődött, november 22-ig tartott, az eredményhirdetés pedig eddig váratott magára.

Az Országos Erdészeti Egyesület közlése alapján a győztes fa a tatár juhar (Acer tataricum) lett 2131 szavazattal.

tatár juharfa

A tatár juhar a honfoglaló magyarok útvonalán elterjedt, általuk is ismert fafaj. Az alföldi területeken erőteljesen visszaszorult, de a hegy- és dombvidékeken is kevésbé becsülik alacsony termete, csekély gazdasági értéke miatt. Ökológiai szerepe viszont jelentős.

Ezt kell tudnunk a tatár juharról

„Közepes termetű fa (20m). Törzse szabálytalan, görbe, erősen ágas, kérge téglalapokra tagolt, parás, szürkésbarna, koronája sűrű. Vesszeje rozsdabarna, parás, gyakran paraléces, rügyei barnák, csúcsukon szürkén molyhosak. Levelei keresztben átellenesek, 4–7 cm hosszúak, 5 ritkábban 3 karéjúak, mellékkaréjosak. Poligám virágai laza sátorozó bugában nyílnak, keskeny szirmai sárgászöldek. Termése 2–4 cm hosszú ikerlependék, a szárnyak közel párhuzamosan állnak.”  Wikipedia

Az Év Fája szavazással és választással az Országos Erdészeti Egyesület a hazai fafajokra kívánja felhívni a figyelmet. Évről-évre egyre többen érdeklődnek a téma iránt, idén összesen 5014 érvényes szavazat érkezett, a tatárjuhar 2131 szavazattal nyerte el az Év fája címet, a második helyen 1472 szavazattal a kecskefűz (Salix caprea), a harmadik helyen 1411 szavazattal a rezgő nyár (Populus tremula) végzett.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: MTI, Wikipedia

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...