Milyen egy vakvezető kutyára támaszkodni? Két filmrendező kipróbálta

Don Hardy egy szép napsütéses napon sétált egyet az egyik kaliforniai úton, de fogalma sem volt, mi van előtte. Érezhette a nap sugarait, hallhatta az őt körülvevő közlekedés zaját, de nem látott semmit. Szemét elsötétítve sétált, hogy megtudja, milyen rábíznia magát egy négylábú segítőre.

 

Számunkra elképzelhetetlen, hogy hogyan lehet egy átlagos városban látás nélkül közlekedni. Egyszerre ijesztő és lenyűgöző, hogy a látássérült és a vak emberek milyen csodálatosan boldogulnak egyéb érzékszerveikre támaszkodva – a szerencsések pedig a segítő kutyákra. Azonban egy látó számára mindez az élmény sokkoló lehet.

A 44 éves film készítő soha nem gondolta volna, hogy ennyire lehet függni egy másik élőlénytől. Don Hardy pórázt ragadott, és megpróbálta átadni magát a magabiztosságnak, amit új védelmezőjétől kapott: egy két éves labradortól. Az ellazulás azonban viszonylag nehezen megy, mikor bekötött szemmel kell az utcán lenni. Mondhatni, rémülettel töltötte el minden lépés.

Az állat, akire rábízták, épp elvégezte a tréning programot, a Guide Dogs for the Blind szervezet kaliforniai központjában. Don és társa az egész procedúrát végignézte, a kutya születésétől kezdve.

A dokumentumfilm-rendező Dana Nachman-nal 5 labrador kölyök: Patriot, Potomac, Primrose, Poppet és Phil életét követték nyomon 20 hónapon keresztül, ez idő alatt derült ki, hogy az 5 kutya közül akár egyből is lehet-e majd hivatásos vakvezető eb. Végül egyikük lediplomázott, és ezért döntött úgy a filmkészítő páros, hogy az újonnan végzett ebet kihívás elé állítják: vezesse körbe őket a zsúfolt kaliforniai utcákon.

Nagyon ijesztő tapasztalat volt – mesélte Dana. – Közel két évig nap, mint nap láttuk ezeket a kutyákat tanulni, dolgozni, magától értetődőnek vettük, de valójában egy hihetetlen feladat a felkészítés. –

A kísérő kutya képzés nagyon összetett: még a speciálisan erre tenyésztett állatok közül sem tudja mindenki sikerrel elvégezni a képzést. A Guiding Eyes for the Blind becslései szerint körülbelül az Egyesült Államok területén 10 000 csapat dolgozik jelenleg, hogy kiképezzék és elhelyezzék a vakvezető kutyákat.

Don hangsúlyozta, hogy az emberek élete valóban a vakvezető kutyák „kezében” van, ami mind az ebek, mind a kiképzőik számára megrázó felelősség.

– Sétálunk az utcán, és látjuk, ahogy ezek a kutyák a látássérültekkel viselkednek, de nem is gondolunk bele, hogy milyen szinten kontrollálják magukat a kutyák ebben a helyzetben – mondta Don. – Ha megragadjuk azt a hámot, azonnal érezni fogjuk, ahogy a kutya ösztönösen átveszi az irányítást, és ez félelmetes.-

 

Cikkajánló:

Megvan a sofőr, aki majdnem elütött egy vakvezető kutyát és gazdáját vizsga közben

A kávézó dolgozói megtagadták, hogy vizet adjanak a vakvezető kutyának a melegben

A segítő kutyák csodálatosak: Oakley így ismeri fel a pánikrohamot és nyugtatja meg gazdáját

 

 

(kutyabarát.hu)

Forrás: today

 

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...