Saját KB bal
Saját KB jobb

Mit jelentenek a keresztbe tett mancsok?

Valószínűleg már te is észrevetted, hogy kutyád néha keresztbe tett mancsokkal fekszik, mintha csak egy fotózásra készülne. Ez a póz egyben nagyon emberi is, udvariasságot, eleganciát sugall. A Bridgerton szereplőit idézheti, ahogy elegánsan összekulcsolt kézzel ülnek. De vajon mit jelent, ha ebünk keresztbe tett mancsok mögül szemléli a világot, mint egy angol lady?

Nagyon érdekes, hogy ez a látszólag ártatlan mozdulat több annál, mint aminek tűnik. Ráadásul, ahogy a legtöbb viselkedés esetében, önmagában a mancsok keresztezéséből sem lehet egyértelmű következtetéseket levonni. A mancsok keresztbe tétele gyakran a kutya hangulatát tükrözi, de a helyzettől függően többféle jelentéssel bírhat. Lehet a nyugalom jele, de akár a diszkomfort érzését is közvetítheti.

Amikor kutyánk keresztbe teszi a mancsait, az legtöbbször azt jelzi, hogy teljesen nyugodt és elégedett. A kutya teste ilyenkor ellazult, nem feszült. Ez már önmagában azt mutatja, hogy biztonságban érzi magát az adott környezetben. Ez a testtartás leggyakrabban akkor figyelhető meg, amikor a kutya kényelmesen érzi magát, például egy hosszú séta vagy egy finom vacsora után.

Ezzel szemben egy szorongó vagy magát fenyegetve érző kutya ritkán veszi fel ezt a laza pózt. Ilyenkor a testük feszültebb, és a lábaikat inkább készenlétben tartják, hogy gyorsan mozgásba lendülhessenek, ha szükséges. Ha kutyád rendszeresen keresztbe teszi a mancsait, az annak a jele, hogy teljesen elégedett, és nem érzi magát veszélyben.

Érdekesség, hogy a kutyáknak, akárcsak az embereknek, van egy „domináns oldaluk”. Vagyis, ahogy mi inkább jobb- vagy balkezesek vagyunk, a kutyák is hajlamosak egyik oldalukat előnyben részesíteni. Talán észrevetted, hogy kutyád mindig ugyanazt a lábát teszi keresztbe, például a balt a jobb felett.

Egyes kutatások szerint a kutyák más kutyáktól – vagy akár az emberektől is – tanulhatnak mozdulatokat. Például a Claudia Fugazza etológus által kifejlesztett „Do as I Do”  tanítási módszer is erre épül, ahol az ember mutatja meg a mozdulatot, amit a kutya utánoz.

Mit árul el ez a póz a személyiségükről?

A keresztbe tett mancsok póz az emberekben udvarias, elegáns benyomást kelt. Valójában a nyugodt és magabiztos kutyák gyakrabban veszik fel ezt a pozíciót. A szorongó kutyák ezzel szemben inkább összekuporodnak vagy feszes testhelyzetet vesznek fel. A fajta is befolyásolhatja ezt a pózt. Például a rövid lábú kutyáknak, mint a basset houndoknak nehezebb lehet megtanulni a mancsok keresztbe tételét. Ugyanígy, a szélesebb testű fajták, mint a bulldogok, szintén nehezebben tudják ezt a mozdulatot végrehajtani. Tehát, ha kutyánk nem veszi fel ezt a pózt, az nem jelenti, hogy ne lenne nyugodt vagy magabiztos. A golden retrieverek vagy az agárfélék gyakran láthatók ebben a pózban, ami hosszú lábaik miatt kényelmesen felvehető a számukra.


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: https://www.kinship.co.uk/dog-behaviour/why-do-dogs-cross-their-paws?utm_source=instagram&utm_medium=social-organic&utm_campaign=linkinbio&utm_content=www.instagram.com/p/DA1h4B9tg-O Kép: Photo by Magda Ehlers: https://www.pexels.com/photo/a-cute-dog-lying-on-a-wooden-floor-12838187/
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...