Saját KB bal
Saját KB jobb
Photo by Ayla Verschueren on Unsplash

Így tedd kutyád kedvenc helyévé a szobakennelt

A szobakennel használata még a mai napig megosztó a gazdik körében. Sokan úgy tekintenek rá, mint egy ketrecre, ahová bezárják a kutyákat.

Nem elég, hogy a lakásba be vannak zárva, még egy kis ketrecbe is bedugják őket. Pedig a szobakkennel egy rendkívül praktikus és jó eszköz abban az esetben, ha helyesen használják.  Egy jól megválasztott és bevezetett szobakennel a kutya kedvenc helye lehet, ahol biztonságban érzi magát. Ez lehet az ő személyes tere, a „Zen-zónája”!

A megfelelő szobakennel kiválasztása

Az első lépés a nyugodt környezet kialakításához a megfelelő méretű szobakennel kiválasztása. A kennelnek elég tágasnak kell lennie ahhoz, hogy kutyád kényelmesen fel tudjon állni, meg tudjon fordulni és ki tudjon nyújtózni. Egy túl szűk kennel kényelmetlenséget okozhat, és a kutya nem fogja szívesen használni. Ezzel szemben a túl nagy kennel is problémákat okozhat, mivel előfordulhat, hogy a kutya WC-nek használja a szabad teret.

A szobakennel anyaga és kialakítása is fontos szempont a kutyád kényelme szempontjából. Többféle anyag és stílus közül választhatsz, amelyek mind különböző előnyökkel és hátrányokkal rendelkeznek.

  • Dróthálós kennelek: Ezek könnyen szellőznek és összecsukhatók, így kényelmesen tárolhatók vagy szállíthatók. Viszont figyelj arra, hogy a kutya ne rágja meg a drótokat, és ne szoruljon be véletlenül a rácsok közé.
  • Műanyag kennelek: Ezek zártabbak és barlangszerűbb környezetet biztosítanak, ami sok kutyát megnyugtat. Viszont kevesebb szellőzést nyújtanak, ezért érdemes odafigyelni a megfelelő hőmérsékletre.
  • Fa kennelek: Esztétikailag jól illeszkednek az otthon berendezéséhez, de ha kutyád imádja rágni a fa dolgokat, ne ilyet válassz.
  • Hálós, szövet kennelek: Ezek könnyűek és hordozhatók, ezért ideálisak utazáshoz vagy kiránduláshoz. Azonban kevésbé tartósak, és néhány kutya átharaphatja a szövetet.

Minden kutyának más az igénye, így érdemes olyan kennelt választani, amely az ő saját preferenciáihoz és szükségleteihez igazodik.

A szobakennel elhelyezése

A szobakennel helyes elhelyezése nagyon fontos, ha nyugodt, pihentető környezetet szeretnél kialakítani kutyád számára. Olyan helyet válassz, ahol a kutyád zavartalanul pihenhet. Kerüld a zajos, forgalmas helyiségeket, például a konyhát vagy a mosókonyhát, mert ezek a folyamatos mozgással és zajjal stresszelhetik a kutyát. Ugyanakkor ne helyezd a szobakennelt teljesen elzárt helyre, ahol a kutyád elszigetelve érezheti magát a családtól. Egy csendes nappali sarka vagy egy kevésbé forgalmas irodahelyiség jó választás lehet. Ha túl nagy a zaj, az akadályozhatja a kutya pihenését, de ha teljesen egyedül van, magányosnak érezheti magát.

A szobakennel belső kialakítása

Ahhoz, hogy kutyád számára igazán nyugodt helyet biztosíts, fontos, hogy a szobakennel belső része is kényelmes legyen. Tegyél bele puha, mosható takarót vagy matracot, ami megfelelő kényelmet nyújt a kutyának. Ha kiskutyáról van szó, légy óvatos a takaróval, mivel a kölykök gyakran hajlamosak megrágni a textíliákat.

Hogyan szerettesd meg kutyáddal a szobakennelt?

A szobakennel megszerettetése időt és türelmet igényel. Fontos, hogy a kutya pozitív élményekkel kapcsolja össze a kennelt. Kezdd azzal, hogy nyitva hagyod az ajtót, és elhelyezel benne jutalomfalatokat vagy kedvenc játékokat, hogy kutyád felfedezhesse. Dicsérd meg, amikor önállóan bemegy a kennelbe, és adj neki jutalmat. Fokozatosan növeld az ott töltött időt, kezdve rövid időszakokkal, majd fokozatosan hosszabbítsd meg azokat. Soha ne használd a szobakennelt büntetésként, mert ezzel csak negatív érzéseket társít hozzá, ami később félelmet kelthet benne.

Fontos, hogy a szobakennelt ésszerűen használd. Bár a kennel biztonságot nyújthat, a túl hosszú bezártság negatívan hat a kutya mentális és fizikai állapotára. A kutyák társas lények, akiknek szükségük van a mozgásra, a szellemi kihívásokra és az emberi interakcióra.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: AnimalWellness

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...