Saját KB bal
Saját KB jobb
Facebook/Vas vármegyei rendőrség

Nyugdíjba vonult Pocak, a robbanóanyag-kereső kutya

A Vas vármegyei rendőrség Facebook oldalán egy szívhez szóló bejegyzést tettek közzé, amelyben bemutatják Pocakot, a tíz éve szolgálatban lévő robbanóanyag-kereső kutyát.

Pocak az elmúlt évtizedet azzal töltötte, hogy veszélyes robbanóanyagokat kutatott fel különböző helyszíneken, és most, hogy nyugdíjba vonul, megérdemelt pihenését élvezheti. Nyugdíjas éveit Sebők Győző főtörzszászlós, a kiképzője családjában tölti, ahol csak a játék és a pihenés vár rá.

A robbanóanyag-kereső kutyák speciális kiképzésben részeülnek, szellemi és fizikai adottságaik is különlegesek. Olyan helyeken vetik be őket, mint repülőterek, vasútállomások, nagy tömegrendezvények vagy éppen fontos épületek, ahol potenciálisan fennállhat a veszélye, hogy robbanóanyagokat rejtettek el. Képességeik és kifinomult szaglásuk lehetővé teszi, hogy gyorsan és hatékonyan felderítsék a robbanóanyagokat, még akkor is, ha azok nehezen hozzáférhető vagy elrejtett helyeken vannak.

A robbanóanyag-kereső kutyák kiképzésük során megtanulják, hogyan azonosítsák és jelezzék a különböző robbanóanyagok jelenlétét, anélkül hogy kárt okoznának bennük vagy a környezetükben. A munkájuk életbevágóan fontos a közbiztonság fenntartásában.

Pocak tíz év szolgálata alatt számtalan alkalommal segítette a hatóságokat abban, hogy megelőzzenek egy esetleges robbanásveszélyt. Most, hogy megérdemelten visszavonulhat, a Vas vármegyei rendőrség is köszönetet mond neki és kiképzőjének a hűséges szolgálatért.

Nyugdíjas éveit Pocak szerető családjával töltheti, ahol már csak a játék és a pihenésé lesz a főszerep. Köszönjük, Pocak!

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: Facebook

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...