Saját KB bal
Saját KB jobb
Photo by Alice on Unsplash

10 dolog, amivel akaratlanul is idegesítjük a kutyánkat

A kutyák szinte mindig boldogok, jókedvűek, lojálisak és feltétel nélkül szeretik gazájukat. Azonban vannak dolgok, amik kifejezetten idegesítik őket.

A leggyakrabban pedig éppen mi, gazdik hozzuk őket kellemetlen helyzetbe. Fontos megérteni, hogy mi váltja ki a kutyákban ezt az érzést, és hogyan kerülhetjük el, hogy akaratlanul is stresszeljük négylábú barátainkat. Nézzük a 10 leggyakoribb dolgot, ami kifejezetten idegesítheti a kutyákat.

1. Szemezés

Bár a gazdik gyakran szeretnek a kutyájuk szemébe nézni, ez nem mindig pozitív élmény az állat számára. A közvetlen szemkontaktust a kutyák kihívásként érzékelhetik, ami fenyegető lehet számukra. Ha kutyád elfordítja a tekintetét, érdemes tiszteletben tartani, és kerülni a hosszas szemezést.

2. Ölelgetés

Az emberek számára természetes az ölelés, de a kutyák nem értelmezik ezt szeretetként. Egy szoros ölelés számukra korlátozó és akár fenyegető is lehet. Ha kutyád nem lazul el az ölelésben, hanem merev marad vagy el akar húzódni, akkor érdemes az ölelgetést hanyagolni.

3. Személyes tér megsértése

A kutyáknak szükségük van saját személyes térre, ahová visszahúzódhatnak, ha szükséges. Nem minden kutya érzékeny erre, de a legtöbb kutyának fontos a személyes tér. Ezt pedig egyszerűen meg tudjuk teremteni számára, ha nem zaklatjuk saját kis kuckójában, ágyában, vagy házában.

4. Nem engedjük szimatolni őket

A séták során a kutyák a környezetük szagait használják a világ felfedezéséhez. Ha nem hagyjuk őket szimatolni vagy felfedezni, frusztrálttá válhatnak. A séta számukra nemcsak mozgás, hanem az érzékszervi stimuláció ideje is, ezért érdemes hagyni, hogy kedvük szerint szimatoljanak.

5. Szabálytalan napirend

A kutyáknak nagyon fontos a napi rutin. Ha nem tartjuk be az étkezési és sétáltatási időpontokat, stresszt és szorongást okozhatunk nekik. Az állandó napi rutin segít nekik biztonságban érezni magukat, és ha ez felborul, idegessé és zavarttá válhatnak.

6. Túl sok vagy túl kevés figyelem

Egyes kutyák szeretik a figyelmet, mások viszont inkább a nyugalmat részesítik előnyben. Ha túl sok figyelmet adunk nekik, vagy éppen ellenkezőleg, elhanyagoljuk őket, az irritálhatja őket. Fontos, hogy megértsük kutyánk egyedi igényeit, és aszerint alakítsuk ki a vele való kapcsolatot.

7. Amikor ugratjuk őket

Szinte mindannyian csináltunk már úgy, mintha eldobnánk a labdát, hogy lássuk, hogyan reagál a kutyánk. Bár számunkra ez az ugratás ártalmatlannak és viccesnek tűnhet, a kutyák számára rendkívül bosszantó lehet. Ők nem értik az ugratás fogalmát, és csak szeretnének játszani veled. Az alkalmi „félrevezetés” segíthet, hogy a kutyád agya dolgozzon, de nem szép dolog rendszeresen átverni őket.

8. Kiabálás

A kutyák nem értik, hogy miért kiabálunk rájuk, de érzékelik az érzelmi tónusunkat. A kiabálás rendkívül stresszes és félelmetes lehet számukra. Ráadásul nem is hatékony módszer a viselkedés korrigálására. Sokkal eredményesebb a pozitív megerősítés használata a büntetés helyett.

9. Nem figyelünk rájuk

A kutyák társas lények, akik általában élvezik a gazdáikkal töltött időt. Ha nem adunk elég figyelmet nekik, az szorongást és problémás viselkedést válthat ki. A rendszeres közös időtöltés, játék és figyelem kulcsfontosságú a boldog kutya-gazdi kapcsolathoz.

10. Kellemetlen helyzetekbe kényszerítés

A legtöbb gazdi felismeri, ha a kutyája nem akar valamit megcsinálni. Ilyenkor a kutya „fékez”, és nem hajlandó együttműködni abban, amit rá akarsz erőltetni. Ha mégis rákényszeríted az adott tevékenységre, nemcsak idegesíted, hanem a kapcsolatotokat is károsíthatod. Soha ne erőltesd a kutyádat félelmetes helyzetbe. Ehelyett fokozatosan szoktasd hozzá az adott helyzethez, lassan növelve a számára kellemetlen ingerrel való találkozást.

 

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: Dogster

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...