Saját KB bal
Saját KB jobb
Photo by Simone Dalmeri on Unsplash

A fájdalom kódolt jelei a kutyáknál, amiket gyakran figyelmen kívül hagyunk

A kutyák sajnos nem tudják szavakkal kifejezni, ha valami fáj nekik. A fájdalom számunkra nyilvánvalói jeleit képesek jól elrejteni.

Pedig ők gyakran próbálnak jelezni, de ezeket a jeleket nem mindig ismerjük fel. Fontos, hogy odafigyeljünk ezekre a „kódolt” jelekre, mert a fájdalom komoly problémákat okozhat, ha nem kezeljük időben. Lássuk, milyen jelekre kell különösen figyelnünk, és hogyan enyhíthetjük kedvencünk fájdalmát természetes módszerekkel.

A fájdalom kódolt jelei a kutyáknál

Az egyik leggyakoribb probléma a kutyáknál az ízületi gyulladás, ami főleg az idős, nagytestű kutyáknál jelentkezik, de minden korosztályt és fajt érinthet. A fájdalom legszembetűnőbb jele a sántítás, a nehézkes mozgás, vagy az, ha a kutya nehezen kel fel fekvő helyzetből. Azonban vannak olyan apróbb jelek is, amiket könnyű figyelmen kívül hagyni.

1. Változások a tisztálkodási szokásokban

A kutyák is ápolják magukat, például megrázzák a testüket, hogy megszabaduljanak a felesleges szőrtől vagy nedvességtől. Azonban egy ízületi gyulladással küzdő kutyának nehézséget okozhat a teljes test megrázása. Emellett a kutyák rendszeresen tisztítják a hátsó és genitális területüket, ami fájdalom esetén elmaradhat, így előfordulhat, hogy gyakrabban kell segíteni nekik a tisztálkodásban.

2. Változások az étkezési szokásokban

Egy kutya, aki fájdalmat érez, kevesebbet ehet, nem feltétlenül azért, mert nem éhes, hanem mert nehezére esik eljutni az ételhez. Ha a tál messze van, vagy a padló túl csúszós, a kutya nem tud kényelmesen hozzáférni az ételéhez. Érdemes a tálat könnyen elérhető helyre tenni, és figyelni arra is, hogy a padló stabil legyen a tál körül.

3. Változások a mozgásban vagy játékban

Az ízületi problémák előrehaladtával a kutya aktivitása fokozatosan csökken. A kutya kevésbé lesz játékos, vagy rövidebb távokat akar sétálni. Még ha a kutya szereti is a játékot, például a labdázást, hamarabb kifáradhat, mint korábban. Bár a mozgás elengedhetetlen a kutya egészségéhez, fontos tiszteletben tartani a kutya csökkenő energiaszintjét és mozgásigényét.

4. Változások az interakcióban a családtagokkal

A fájdalom hatására a kutya kevésbé lesz aktív a család életében. Előfordulhat, hogy már nem rohan oda üdvözölni, amikor hazaérünk, vagy nem követ minket egyik helyiségből a másikba, mint korábban. Az is lehet, hogy nem ugrik fel mellénk a kanapéra. Ilyenkor fontos, hogy mi keressük fel őt, hogy ne érezze magát elszigetelve. Tegyük számára kényelmessé a lakást, például helyezzünk le szőnyegeket a csúszós felületekre.

5. Változások a viselkedésben

A fájdalom miatt a kutya ingerlékenyebb, sőt akár agresszívebb is lehet. Ha a fájdalom tartós és súlyos, a kutya védekezhet, ha fájdalmas területeit érintjük, vagy ha mozgatni próbáljuk. Az olyan szituációkban, mint például a kutya felemelése vagy amikor gyerekek vannak körülötte, különösen óvatosnak kell lennünk, hogy ne okozzunk neki még több fájdalmat.

Természetes fájdalomcsillapítás kutyáknak

Szerencsére számos természetes módszer létezik, amelyekkel enyhíthetjük a kutya fájdalmát. Az omega-3 zsírsavakat, például a krillolajat tartalmazó étrend-kiegészítők segíthetnek az ízületek egészségének megőrzésében. Emellett a glükozamin, a zöldkagyló és az MSM is hasznos lehet az ízületek regenerálásában és a fájdalom csökkentésében.

Továbbá, a fizioterápia, például a vízi torna, szintén kiváló módja annak, hogy megőrizzük a kutya mozgékonyságát, anélkül, hogy túlterhelnénk a fájdalmas ízületeket. Az akupunktúra és a masszázs is remek lehetőségek, hiszen ezek segíthetnek az izomfeszültség és a gyulladás csökkentésében.

Fontos azonban, hogy a fájdalom kezelése folyamatos figyelmet igényel. Az ízületi gyulladás és a degeneratív ízületi betegségek előrehaladása megállíthatatlan, de megfelelő gondozással lassítható a folyamat. Minden kutya egyedi, ezért az állatorvosokkal együtt kell megtalálni a legjobb megoldást kedvencünk fájdalmainak enyhítésére.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: barkandwhiskers

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...