Saját KB bal
Saját KB jobb

Ezek a fajták a hajlamosabbak a fogászati problémákra

A kutyák fogászati egészsége kulcsfontosságú az általános jóllétük szempontjából, mégis még mindig gyakran csak lokális (pl. büdös száj) problémaként gondol rá sok gazdi.

A rossz fogak azonban komoly egészségügyi kockázatokat jelenthetnek. Egyes fajták pedig, különösen a kisebb testű kutyák, genetikai és anatómiai okok miatt nagyobb eséllyel szenvednek fogproblémáktól.

Fajták, amelyek hajlamosak a fogászati problémákra

Köztudott, hogy a kisebb termetű kutyák, mint a csivava, yorkshire terrier és mopsz, gyakrabban szenvednek fogászati problémáktól. Ezek a kutyák kisebb állkapoccsal rendelkeznek, mint a nagyobb fajták, azonban ugyanannyi foguk van. Ez az állapot fogtorlódáshoz vezethet, ami megnehezíti a fogak természetes tisztulását, növelve a fogkő, a lepedék és az ínybetegségek kockázatát. Ezeknél a fajtáknál gyakori problémát jelent továbbá, hogy a tejfogak nem esnek ki, ez pedig további torlódást okoz.

A csivavák különösen hajlamosak a fogászati gondokra a szűk szájüregük miatt. A fogak gyakran torlódnak, ami elősegíti a lepedék lerakódását és a fogkő képződését, ami ínygyulladást és fogvesztést eredményezhet. A tejfog megtartása leggyakrabban yorkshire terriereknél fordul elő.

A mopszok és más „lapos arcú” vagy nyomott orrú kutyák gyakran szenvednek harapási rendellenességektől, ami egyenetlen fogkopáshoz és ínysérülésekhez vezethet, valamint a fogak torlódása náluk is növeli a fogkőlerakódás gyorsaságát.

Fogászati egészség megőrzése kutyáknál

Fontos, hogy minden gazdi megfelelő figyelmet fordítson kedvence fogászati egészségére, különösen veszélyeztetett fajták esetén. Az egyik legegyszerűbb módszer a fogak rendszeres mosása. Hetente legalább két-három alkalommal érdemes kutyafogkefét és állatok számára kifejlesztett fogkrémet használni. Ezenkívül a fogtisztító rágójátékok és rágcsák is hozzájárulhatnak a fogak tisztításához, mivel ezek mechanikusan eltávolítják a lepedéket. A fogorvosi vizsgálatok szintén elengedhetetlenek: az állatorvosok évente ajánlanak egy alapos fogtisztítást, hogy megelőzhetőek legyenek a komolyabb problémák.

A fogászati problémák fájdalmasak lehetnek a kutyák számára, ezért fontos, hogy a gazdik odafigyeljenek a jelekre. Ha a kutya rossz leheletet áraszt, nehézkesen rág, vagy szokatlanul sokat nyáladzik, mindezek utalhatnak fogászati gondokra. Az ilyen tünetek észlelésekor ajánlott azonnal állatorvoshoz fordulni, hogy elkerüljük a komolyabb szövődményeket, mint például a fogvesztést vagy az ínybetegségeket. A veszélyeztetett fajtákra pedig kiemelten figyeljünk!

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: dogtime

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...