Saját KB bal
Saját KB jobb
Photo by Leiada Krozjhen on Unsplash

Terápiás kutyák segítik az egészségügyi dolgozókat

Egy új tanulmány szerint a terápiás kutyák rendkívül sokat segítenek az egészségügyi dolgozóknak a kiégés elkerülésében.

Az egészségügyi dolgozók körében tapasztalható stressz és kiégés egyre nagyobb problémát jelent világszerte. Egy új tanulmány azonban reményt adhat ezeknek a dolgozóknak. A Buckeye Paws terápiás kutyaprogram bebizonyította, hogy a terápiás kutyák segíthetnek csökkenteni az érzelmi kimerültséget és növelni a munka iránti elkötelezettséget. A tanulmányt az Ohio State University Wexner Medical Center, a College of Medicine és a College of Nursing kutatói készítették, és kimutatták, hogy a terápiás kutyákkal való kapcsolat jelentős hangulatjavulást eredményezett az egészségügyi dolgozók körében.

A tanulmány során 64 egészségügyi dolgozót, köztük orvosokat, ápolókat és terapeutákat vontak be, akik intenzív osztályokon és orvosi sebészeti osztályokon dolgoztak. Az eredmények szerint azok, akik részt vettek a programban és kapcsolatba kerültek a terápiás kutyákkal, közel megduplázták pozitív hangulati értékeiket. A kutatásban részt vevő terápiás kutyákat és gazdáikat kifejezetten erre a célra képezték ki, és heti három alkalommal látogatták meg a dolgozókat.

Hogyan segítenek a terápiás kutyák az egészségügyi dolgozóknak?

A tanulmányban használt terápiás kutyákkal való interakció szabadon történt, a dolgozók annyi időt tölthettek velük, amennyit akartak. Minden résztvevőt arra kértek, hogy a találkozó előtt és után értékeljék hangulatukat egy skálán, és az eredmények szignifikáns javulást mutattak. Beth Steinberg, a kutatás vezetője elmondta, hogy a résztvevők nagy lelkesedéssel fogadták a programot, és sokan könnyeikkel küszködve osztották meg a terápiás kutyákkal érzelmi terheiket.

A programot 2020 márciusában indították el az Ohio State University dolgozói számára, nem sokkal a COVID-19 világjárvány kitörése előtt. A pandémia csak fokozta az egészségügyi dolgozók stresszét és kimerültségét, ezért a program időzítése különösen hasznosnak bizonyult. A kutatók célja az volt, hogy felmérjék, mennyire elfogadható és hatékony az állatasszisztált terápia az egészségügyi dolgozók stresszének és kiégésének enyhítésére.

A program sikerére való tekintettel a Buckeye Paws már nemcsak a kórházi dolgozóknak, hanem diákoknak és oktatóknak is segítséget nyújt. A kutatás pozitív eredményei már országos szinten is visszhangot keltettek, és más kórházak is érdeklődnek a program bevezetése iránt. Egy indiana állambeli kórházi rendszer már el is indította saját terápiás kutyaprogramját a Buckeye Paws mintájára. A terápiás kutyák és gazdáik mindennapi jelenléte az egészségügyi dolgozók számára hosszú távú megkönnyebbülést hozhat, javítva a munkahelyi elégedettséget és csökkentve a dolgozók kiégését.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: sciencedaily

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...