Saját KB bal
Saját KB jobb

Hogyan segíthetünk a kutyánknak a stressz kezelésében?

A stressz hatással lehet hangulatunkra, viselkedésünkre és kapcsolatainkra. Ugyanez vonatkozik a kutyákra is. A negatív stressz alapvetően nem a legjobbat hozza ki belőlünk. Könnyen ingerlékennyé, türelmetlenné válunk. Akár olyan dolgok is kicsúszhatnak a szánkon, amit később megbánunk. A kognitív képességeinknek sem kedvez az erős negatív stressz. Egyszerűen nem fog jól az agyunk, ügyetlenné, szétszórttá válhatunk. Ez szintén hasonlóan nyilvánul meg a kutyáink esetében. Csak náluk a szavak morgás vagy harapás lesznek, a kognitív teljesítmény pedig „engedetlenség”.

Amikor a kutyák stresszt élnek át – különösen, ha rövid időn belül több stresszes vagy ijesztő esemény „halmozódik” egymásra, az agresszióhoz is vezethet. Ezért fontos, hogy észrevegyük, ha kutyánk stressz állapotban van, és segítsünk neki a stresszkezelésben. Erre nincs egyféle, jól bevált recept. Azonban több dolgot is tehetünk azért, hogy a kutya a környezetét, elsősorban az otthonát biztonságos helynek érezze.

A stressz kezelésében nagyon fontos, hogy ha szükségét érezzük, forduljunk szakemberhez. Ez egyébként ember és kutya esetében is igaz. Ahogy az is, hogy a gazdi lelkiállapota és a kutya viselkedése között sokszor van összefüggés. A gazdik általában a tünetekre (ugatás, bujkálás, hiperaktivitás) összpontosítanak, holott általában a szorongás a fő ok a háttérben. A szakértői segítségre ezért lehet szükség, hogy egyértelműen meghatározzuk a szorongás okát és a probléma kezelésének módját.”

Emellett fontos a biztonságos tér megteremtése is. Adj a kutyának biztonságos helyet és kényelmes fekhelyet. Legyen tere, ahol pihenhet, ahol senki sem zavarja. A tér a sétáltatás közben is fontos. Ha kutyánk befeszül az idegenektől vagy más kutyáktól, akkor ne tegyük ki ilyen helyzetnek amíg meg nem tanuljuk közösen kezelni azt. Fontos, hogy a kutya mellettünk, gazdik mellett biztonságban érezze magát. Képesnek kell lennünk megteremteni számára azt a közeget, amelyben megnyugodhat, hogy jó kezekben van, nem lesz baj. Így nem fogja a saját vállára venni a felelősséget és nem akar nekiállni megoldani a problémát.

Ehhez az is hozzátartozik, hogy megismerjük a kutyánk határait, és úgy kezeljük a helyzetet és a környezetét, hogy az kiszámítható és számára biztonságos legyen.


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: https://www.kinship.com/dog-behavior/things-that-stress-dogs-out?utm_source=instagram&utm_medium=social-organic&utm_campaign=linkinbio&utm_content=www.instagram.com/p/C_wHSc6gR5v Kép: Photo by 42 North: https://www.pexels.com/photo/adult-white-and-brown-jack-russell-terrier-1287830/
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...