Saját KB bal
Saját KB jobb

Egy barát segíthet a menhelyen élő kutyáknak, hogy jobban érezzék magukat

Különösen stresszes helyzetekben jól jön egy barát közelsége. Ez igaz az emberekre, de igaz a kutyusainkra is, akik szintén társas lények. A magány enyhítése pedig valóban jó hatással lehet azoknak a kutyáknak az életére, akik menhelyre kerültek, és várják, hogy eljöjjön értük az álomgazdi. Egy új tanulmány szerint a menhelyi kutyák esetében a lakótárssal való együttélés jelentősen csökkentheti a stresszt, és segíthet abban, hogy gyorsabban örökbe fogadják őket.

Nem titok, hogy a kutyák szeretnek társaságban lenni. Sőt, a több baráttal együtt élő kutyák tovább élnek, mint az egyedül élő kutyák. A társas kötődés – barátságaink minősége és mennyisége – a szociális környezetünk egyik olyan összetevője, amely nagy hatással lehet egészségünkre és jólétünkre. A menhelyeken azonban a kutyák gyakran nem létesíthetnek kapcsolatokat. Annak ellenére, hogy a kutyák társas fajnak számítanak, a menhelyeken gyakran egyedül tartják őket, hogy csökkentsék a betegségek terjedését és a kutyák közötti konfliktusokból eredő esetleges sérüléseket. Az elszigeteltség, különösen a menhelyi élettel járó további stresszorokkal együtt (hangos zajok, szokatlan körülmények, egyhangúság, stb.) káros hatással lehet a kutyák mentális egészségére. Ennek következtében a kutyák szorongásból fakadó viselkedési mintákat mutatnak, például ugatnak, vagy agresszívan viselkednek. Ez pedig rontja az esélyeiket a potenciális gazdijelöltek szemében.

A Nyugat-Montana-i Humane Society of Western Montana menhelyen végzett tanulmány eredményei szerint mindezen segíthet, ha a kutyákat párban helyezik el. A vizsgálat során a résztvevő kutyák fele mellé társat osztottak be a kennelbe, a másik felüket pedig egyedül hagyták a kennelben. Ezután megfigyelték a csoportokat, és mérték a szorongásos viselkedés megjelenését. Azt találták, hogy az egyedül tartott kutyák sokkal gyakrabban mutattak stresszes viselkedést, mint azok, akiknek társsal osztották meg a helyüket. Ez pedig megerősítette, hogy a magány okozta szorongást és viselkedésbeli változásokat enyhítheti egy társ.

A legmegdöbbentőbb az volt, hogy a barátot kapott kutyákat hamarabb fogadták örökbe.

„Az együtt elhelyezett kutyák nem csak kevesebb stresszes viselkedést mutattak, de átlagosan négy nappal hamarabb örökbe is fogadták őket, mint az egyedül tartott kutyákat.” – nyilatkozta a tanulmány szerzője.

Ez a tanulmány azt bizonyítja, hogy az együttes elhelyezés egy olyan módszer lehet a menhelyek számára, amellyel a jövőben javíthatják a kutyák életminőségét és növelhetik az örökbefogadásokat. Azok a kutyák, akik más kutyákkal élhetnek együtt, nem csak boldogabbak, de jobban is viselkednek. Ez a zsúfolt menhelyek, a potenciális örökbefogadók és a gazdira váró kutyák számára egyaránt előnyös.


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: https://www.thewildest.com/dog-lifestyle/pairing-dogs-helps-adoptions-study-news?utm_source=instagram&utm_medium=social-organic&utm_campaign=linkinbio&utm_content=www.instagram.com/p/C8NOMcuzwzz Kép: Photo by Andreas Schnabl : https://www.pexels.com/photo/brown-and-white-dogs-sitting-on-field-3568134/
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...