Saját KB bal
Saját KB jobb

Segítőkutyákkal oktatják a felelős állattartást középiskolákban

Az Egyesült Államok számos középiskolájába eljutott már az a program, melynek keretén belül segítőkutyákkal járják körbe az állatjólét témáját gyerekek és oktatók.

A legjobb tanítási módszer az, ha olyan pozitív élményt nyújtunk a gyerekeknek, melyre szívesen gondolnak vissza, érzelmileg hat rájuk, így az elsajátított  tudást könnyebben jegyzik meg és elevenítik fel, amikor erre szükség van.

Segítőkutyák az oktatásban

A Fair Shake nevű nonprofit szervezet ezt a tézist alapul véve olyan programot dolgozott ki középiskolások számára, mely képzett segítőkutyák részvételével nyújt interaktív oktatást az állatvédelemről, az állatjólétről és gondos bánásmódról. A program célja, hogy a kutyák segítségével empátiát és együttérzést alakítsanak ki a gyerekekben az állatok iránt, valamint a tanulók önértékelését is építse, felkészítse őket arra, hogy egy közösségen belüli erőszakos cselekményt (akár állatra, akár emberre irányul) legyen bátorságuk azonnal jelezni az illetékes hatóságnak.

segítő kutyák oktatják a felelős állattartást

Fontos a felelős kutyatartás népszerűsítése

A hallgatók megtanulják, hogyan kell bánni egy kutyával, milyen alapvető szükségleteik vannak, mi számít állatkínzásnak és még kutyakiképzési technikákat is elsajátítanak. Megtanulják a helyes kommunikációt, mely alapja bármely együttműködésnek.  Beszélnek a szaporító telepekről, a felelős tenyésztésről és az örökbefogadás fontosságáról is.

segítő kutyák oktatják az állatjólétet

Egyértelműen hatékony

A diákok mindeközben folyamatos interakcióban vannak a kutyákkal, simogatják őket, vakargatják a fülüket, hasukat.  Egy ilyen oktatási forma mind az állatoknak, mind a tanároknak és a tanulóknak is fantasztikus élmény, és sokkal mélyebb megértést biztosít, mint egy tankönyv elolvasása, vagy egy száraz előadás a témában.

Bízunk benne, hogy hazánkban is lesz előbb-utóbb hasonló program.

 

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

 

Forrás: 3milliondogs.com
Fotó: James Keivom
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...