Saját KB bal
Saját KB jobb

Mi az a triflakutya? Hogyan lesz egy kutyából szarvasgomba-vadász?

A szarvasgomba különleges és drága étel, amellyel az elegáns éttermek étlapjain éppúgy találkozhatunk mint a csemegepultok ételkülönlegességei között. Kevesen tudják azonban, hogy hazánk és a környező országok erdeiben is gyűjthető. Ezzel pedig kiváló kikapcsolódási lehetőséget és közös kaland lehetőségét nyújtja vállalkozó szellemű kutya-gazdi párosoknak.

Csodálatos film az olasz szarvasgomba kereső kutyák és gazdáik életéről: Filmajánló: The Truffle Hunters (2020)

Maga a szarvasgomba név többféle föld alatt élő gomba gyűjtőneve, melyek közül a legértékesebb a piemonti vagy francia fekete szarvasgomba (truffe noire), de egyéb fajtáit is használják fűszerként, értékes gasztronómiai alapanyagként.

triflavadász
Fehér szarvasgomba – wikipedia.

A föld alatt, a fák gyökereivel szimbiózisban élő gomba gyűjtésére évszázadok óta használnak kutyákat illetve sertéseket. Ennek oka, hogy ezek az állatok könnyen taníthatóak és szaglásuk nagyságrendekkel erősebb az emberénél. Míg mi elsétálunk az egyébként meglehetősen karakteres illatú gomba mellett, egy képzett kutya vagy disznó könnyen kiszagolja azt.

A szarvasgomba vadászata, avagy a triflakeresés, pedig remek kikapcsolódás. Egyrészt a szabadban végezhető, kutyánkkal közösen, együttműködésben. A feladatra koncentrálva – de már az addig vezető tanulási folyamat során is – fejlődik a kapcsolatunk, tanulunk egymásról és önmagunkról.

Az utóbbi időben egyre népszerűbb “enrichment” irányzat szerint pozitív hatással van kutyánk egészségére, mentális közérzetére, ha az ösztöneire ható, az ösztönös képességeit kiaknázó feladatokat végezhet. Ilyen például a szimatolás, a keresés is, amely a városi életmód mellett jelentősen háttérbe szorul ugyan, de könnyen kibontakoztatható. Ezzel pedig új távlatokat nyithat meg a kutyánk számára, és ezzel számunkra is.

A triflakeresés nem csak a vadászkutyák számára nyújt hat kikapcsolódást. Bármely fajtájú vagy keverék kutya szaglása kellően kifinomult a szimatoláshoz, kereséshez, így hobbi szinten, közös kikapcsolódás reményében érdemes belevágni a képzésbe.

A hivatalos triflakutya vizsgára való felkészülés két részből áll. Egyrészt az engedelmes alapok elsajátítása szükséges, másrészt pedig maga a szarvasgomba ismerete, felismerése és jelzése.

A teljes követelményrendszer a linkre kattintva érhető el.

A szarvasgomba vadászat hazánkban engedélyhez kötött, mind a gazdinak, mind a kutyának rendelkeznie kell vizsgával, ha komolyabban szeretne valaki ezzel foglalkozni. Léteznek azonban olyan létesítmények, programok, ahol a triflakeresés iránt érdeklődők kipróbálhatják magukat és csiszolgathatják tudásukat. Ez remek kikapcsolódás és mentális tréning a kutyáknak, illetve közös időtöltés, amellyel gazdagodhat a kapcsolatunk. Így akár hobbi szinten is érdemes lehet belevágni a szimatolásba.

Miért fontos a kutyák számára a szimatolás?


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: wikipedia; Varga Réka kutyaoktató blogja; Magyar Szarvasgomba Egyesület; Kép: wikipedia: Készítette: Ismeretlen – https://www.flickr.com/photos/biodivlibrary/6358032821/in/photolist-aFQzDx-ova8fz, Közkincs, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=39151722; Photo by DSD from Pexels
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...