Saját KB bal
Saját KB jobb
angel1238812 képe a Pixabay -en.

Hallod a kutyád nevetését?

Egy nemrégiben megjelent tudományos cikk szerint nemcsak mi, emberek vagyunk képesek nevetni, amikor jól érezzük magunkat. Csak figyelni kell, és meghallhatjuk kutyánk nevetését is.

A nevetés az ember számára az egyik legtermészetesebb dolog, bár evolúciós szempontból a mai napig egy rejtély. De vajon mi vagyunk a bolygó egyetlen lakói, akik nevetnek? Ennek a rejtélynek próbáltak utána járni kutatók, akik tapasztalataikat egy tudományos cikkben osztották meg a világgal.

A bizonyítékok azt sugallják, nem mi vagyunk az egyetlen nevető lények

A Bioacoustics folyóirat nemrégiben megjelent cikkében Sasha Winkler antropológus hallgató és primatológus, valamint a UCLA (University of California, Los Angeles) kommunikációs professzora, Greg Bryant válaszoltak a kérdésre. Átfogó kutatást végeztek a létező tudományos irodalomban az állatok viselkedéséről arra vonatkozóan, hogy játék és szociális érintkezés közben adnak-e ki bármilyen olyan hangot, mely nevetésre utalhat. 65 különböző fajnál meg is állapítottak ilyen jeleket. Többek között különféle emlősöknél, rókáknál, teheneknél, kutyáknál, mongúzoknál és 3 madárfajnál is.

Az állatok játékhangja mérsékelheti az agresszivitást

Kutatásukban Winkler és Bryant az állati játék hangjainak jellemző tulajdonságait keresték: csendes és hangos, magas és alacsony, rövid és hosszú. Olyan jelzések és minták ezek, melyek a verekedéshez hasonlító játék közben segítenek jelezni az állatoknak, hogy nem agresszívak a fizikai interakció során. Amikor az ember nevet, azzal információt nyújt másoknak arról, hogy jól érzi magát. Egyes vélekedések szerint az emberi nevetés egykor olyan játékhang volt, mint amilyet most kutyáinknál is felfedezhetünk.

Korábbi kutatások is alátámasztják, hogy a nevetnek

Konrad Lorenz kutató először 1949-ben, a „Man Meets Dog” című könyvében foglalkozott a kutya nevetésével. Lorenz azt állítja, hogy amikor a kutya ajkainak sarkai lazák, és gyorsan lihegni kezd, ez nagyjából olyan, mint amikor az ember nevet. 2000-ben egy másik kutató, Patricia Simonet rögzítette a kutyák hangjait játék közben, különösen a szájon át történő kényszerített lélegző kilégzést, ami szerinte kutya nevetése. A felvételekből kiderül, hogy akkor is ezt a hangot adják ki, amikor nincsenek eléggé kifáradva ahhoz, hogy lihegjenek. Simonet ezután összehasonlító elemzést végzett a „kényszerített légzéses kilégzésről” és a lihegésről, és felfedezte, hogy a kutya nevetésének más a hangzása, mint az egyszerű lihegésnek.

A kutya nevetése oldja más kutyák stresszét

Néhány évvel később Simonet elvitte a felvételeit az otthonához közeli állatmenhelyre, hogy megnézze, vajon a kutya nevetése enyhítheti-e a menhelyen lakó kutyák stresszét és depresszióját. Hat hét alatt 120 menhelyi kutyának játszotta le a felvételeit. Szinte az összes kutya azonnal elhallgatott, amint meghallotta a kutya nevetést. Sok kutya a hang forrása felé fordult, mások „mosolyogtak”, de olyanok is voltak, akik elkezdtek játszani. Simonet szerint ezeknek a hangoknak a rendszeres lejátszása segíthet a menhelyi kutyáknak feldolgozni a stresszt és nyomást, oldja a feszültséget és a félelmet.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: healthypet.mercola

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...