Saját KB bal
Saját KB jobb
dogingtonpost.com

Angliában betiltották az elektromos nyakörvek használatát

Angliában idén áprilisban jelentették be, hogy megtiltják az elektromos nyakörvek használatát.

Ezek a nyakörvek távirányító segítségével elektrosztatikus impulzust adnak le, mely a kutyának kellemetlen, akár fájdalmas érzést is okozhatnak. Olyan trenírozási eszköz melynek használata a legtöbb kutyatréner szerint elkerülhető és más módszerekkel helyettesíthető. Lényege, hogy a kutyát abban a pillanatban „sokkolja” a nyakörv, amikor éppen a nem elvárt, helytelen módon viselkedik, így a kellemetlen élményt összeköti a helytelen viselkedéssel, melyet igyekszik elkerülni. Ezt az azonnali „hatást” távirányítóval szabályozza a használó. A gond azzal van, hogy az ütés erőssége állítható és alkalmas arra, hogy ne csak kellemetlen érzést, hanem fájdalmat okozzon a kutyának.

Angliában tilos

Angliában idén áprilisban jelentették be az ilyen nyakörvek tilalmát, nem sokkal azután, hogy Skóciában is tiltólistára kerültek ezek az eszközök. Roseanna Cunningham, Skócia környezetvédelmi minisztere akkor úgy kommentálta a döntést, hogy teljesen elfogadhatatlannak tartják az olyan nevelési módszereket, mely a kutyáknak fájdalmat okoz és az ilyen trenírozást egyértelműen nem tolerálják a továbbiakban. 

A skót döntés után Angliában is végeztek egy közvélemény kutatást, melynek során több mint 7000 embert kérdeztek meg az elektromos nyakörvek használatáról. A válaszadók nagy többsége egyetértett a skót tiltással. Szakmabeliek is aggodalmukat fejezték ki, mert az ilyen eszközök használata hozzá nem értő kezekben fájdalmat, stresszt és későbbi viselkedési problémákat is okozhatnak a kutyáknál. Michael Glove államtitkár arra is felhívta a figyelmet, hogy a trénerek és gazdik inkább a pozitív megerősítés és jutalmazás módszerét válasszák kutyáik nevelése során.

Az elektromos kerítések maradnak

A tiltás azonban nem vonatkozik az elektromos kerítésekre, az angol kormány szerint ezek az eszközök kevésbé veszélyesek, hiszen az állatok hamar megtanulják, hogy nem mehetnek a kerítés közelébe és megkérdezettek nagy százaléka szintén azon az állásponton volt, hogy az elektromos kerítések hasznosak és nem veszélyeztetik az állatokat.

Vannak azonban olyan vélemények is, mely szerint sok kutya esetében igenis hasznos az elektromos nyakörv használata, elsősorban az olyan kutyáknál, akik súlyos viselkedési problémáik miatt (agresszió) az altatás közelébe kerülnek. Az ilyen kutyák rehabilitációjával foglalkozó szakemberek szerint az eszközt nem betiltani kellene, hanem használatát engedélyhez és tanfolyamhoz kellene kötni. 

Magyarországon az elektromos nyakörvek bárki számára elérhetőek, szabadon vásárolhatók és használhatók.

 

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: healthypets.mercola.com

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...